1. NAAM VAN HET DIERGENEESMIDDEL
Bravecto 150 mg/ml poeder en suspendeervloeistof voor suspensie voor injectie voor honden
4. FARMACOLOGISCHE GEGEVENS
4.1 ATCvet-code: QP53BE02
4.2 Farmacodynamische eigenschappen
Fluralaner is een acaricide en een insecticide. Het is werkzaam tegen teken (Ixodes spp., Dermacentor spp. en Rhipicephalus sanguineus) en vlooien (Ctenocephalides spp.) bij honden.
Fluralaner vermindert het risico op infectie met Babesia canis canis door transmissie via Dermacentor reticulatus, door de teken binnen 48 uur te doden voordat transmissie van de ziekte plaatsvindt.
Fluralaner vermindert het risico op infectie met Dipylidium caninum door transmissie via Ctenocephalides felis, door de vlooien te doden voordat transmissie van de ziekte plaatsvindt.
I. ricinus en D. reticulatus teken die al op de hond aanwezig waren vóór toediening van het diergeneesmiddel, worden binnen 72 uur gedood. R. sanguineus teken die al op de hond aanwezig waren vóór toediening van het diergeneesmiddel, worden binnen 96 uur gedood. Nieuwe teken op de hond worden binnen 48 uur gedood, vanaf één week tot 12 maanden na de behandeling.
Vlooien die al op de hond aanwezig waren vóór toediening van het diergeneesmiddel, worden binnen 48 uur gedood. Nieuwe vlooien op de hond worden binnen 24 uur gedood, vanaf één week tot 12 maanden na de behandeling.
Fluralaner heeft een hoge potentie tegen teken en vlooien door blootstelling tijdens het voeden, d.w.z. het is systemisch werkzaam tegen de doelparasieten.
Fluralaner is een sterke remmer van delen van het zenuwstelsel van geleedpotigen door de antagonistische werking op ligandafhankelijke chloridekanalen (GABA-receptor en glutamaat-receptor).
Bij moleculaire on target onderzoeken op GABA receptoren van de vlo en de vlieg wordt fluralaner niet beïnvloed door dieldrin-resistentie.
Bij in vitro bio-assays wordt fluralaner niet beïnvloed door bewezen veldresistentie tegen amidines (teken), organofosfaten (teken, mijten), cyclodiënen (teken, vlooien, vliegen), macrocyclische lactonen (zeeluizen), fenylpyrazolen (teken, vlooien), benzofenyl urea (teken), pyrethroïden (teken, mijten) en carbamaten (mijten).
Het diergeneesmiddel draagt bij aan de beheersing van de vlooienpopulatie in de omgeving waar de behandelde honden toegang tot hebben.
Nieuwe vlooien op een hond worden gedood voordat ze levensvatbare eitjes kunnen produceren. Een in vitro onderzoek laat tevens zien dat een zeer lage concentratie van fluralaner de productie van levensvatbare eitjes bij vlooien stopt.
De levenscyclus van de vlo wordt doorbroken door het snelle en langdurige effect tegen volwassen vlooien op het dier en de afwezigheid van de productie van levensvatbare eieren.
4.3 Farmacokinetische eigenschappen
Fluralaner wordt systemisch geabsorbeerd vanaf de injectieplaats, waarbij de mediane Tmax wordt waargenomen op dag 37 (bereik dag 30 – dag 72). De halfwaardetijd in het bloed varieert van 92 tot 170 dagen bij pups van 6 maanden oud.
De langdurige aanwezigheid en langzame eliminatie uit het plasma en het gebrek aan een uitgebreid metabolisme resulteren in effectieve concentraties van fluralaner voor de duur van het interval tussen doseringen.
Onveranderd fluralaner wordt uitgescheiden in feces en in zeer lage mate in de urine.