BIJLAGE I
SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN
1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL
Nilemdo 180 mg filmomhulde tabletten
2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING
Elke filmomhulde tablet bevat 180 mg bempedoïnezuur.
Hulpstof(fen) met bekend effect
Elke 180 mg filmomhulde tablet bevat 28,5 mg lactose.
Voor de volledige lijst van hulpstoffen, zie rubriek 6.1.
3. FARMACEUTISCHE VORM
Filmomhulde tablet.
Witte tot gebroken witte, ovale, filmomhulde tablet van ongeveer 13,97 × 6,60 × 4,80 mm, met de inscriptie “180” aan één kant en “ESP” aan de andere kant.
4. KLINISCHE GEGEVENS
4.1 Therapeutische indicaties
Hypercholesterolemie en gemengde dyslipidemie
Nilemdo is geïndiceerd voor gebruik bij volwassenen met primaire hypercholesterolemie (heterozygoot familiair en niet-familiair) of gemengde dyslipidemie als aanvulling op een dieet:
- in combinatie met een statine of een statine samen met andere lipidenverlagende therapieën bij patiënten die niet in staat zijn hun doelen voor ‘low-density lipoprotein’-cholesterol (LDL-C) te bereiken met een maximaal verdraagbare dosis van een statine (zie rubriek 4.2, 4.3 en 4.4) of,
- alleen of in combinatie met andere lipidenverlagende therapieën bij patiënten die statine-intolerant zijn of voor wie een statine gecontra-indiceerd is.
Cardiovasculaire aandoeningen
Nilemdo is geïndiceerd voor gebruik bij volwassenen met vastgestelde atherosclerotische cardiovasculaire aandoeningen of een hoog risico hierop, om het cardiovasculaire risico te verminderen door het LDL-C-gehalte te verlagen, als aanvulling op de correctie van andere risicofactoren:
- bij patiënten met een maximaal verdraagbare dosis van een statine met of zonder ezetimibe of,
- alleen of in combinatie met ezetimibe bij patiënten die statine-intolerant zijn of voor wie een statine gecontra-indiceerd is.
Zie rubriek 5.1 voor onderzoeksresultaten met betrekking tot de effecten op LDL-C, cardiovasculaire voorvallen en de onderzochte populaties.
4.2 Dosering en wijze van toediening
Dosering
De aanbevolen dosering van Nilemdo is eenmaal daags één filmomhulde tablet van 180 mg.
Gelijktijdige simvastatinetherapie
Wanneer Nilemdo samen met simvastatine wordt toegediend, moet de dosis simvastatine worden beperkt tot 20 mg per dag (of 40 mg per dag voor patiënten met ernstige hypercholesterolemie en een hoog risico op cardiovasculaire complicaties, die hun behandeldoel met een lagere dosis niet hebben bereikt en wanneer de voordelen naar verwachting opwegen tegen de potentiële risico’s) (zie rubriek 4.4 en 4.5).
Bijzondere populaties
Oudere patiënten
Bij oudere patiënten is geen dosisaanpassing nodig (zie rubriek 5.2).
Patiënten met een nierfunctiestoornis
Bij patiënten met een lichte of matige nierfunctiestoornis is geen dosisaanpassing nodig. Er zijn beperkte gegevens beschikbaar bij patiënten met een ernstige nierfunctiestoornis (gedefinieerd als geschatte glomerulaire filtratiesnelheid [eGFR] < 30 ml/min/1,73 m2), en patiënten met nieraandoeningen in het eindstadium (end-stage renal disease, ESRD) die dialyse ondergaan, zijn niet onderzocht. Extra monitoring van bijwerkingen kan bij deze patiënten gerechtvaardigd zijn wanneer Nilemdo wordt toegediend (zie rubriek 4.4).
Patiënten met een leverfunctiestoornis
Bij patiënten met een lichte of matige leverfunctiestoornis (Child-Pugh A of B) is geen dosisaanpassing nodig. Er zijn geen gegevens beschikbaar voor patiënten met een ernstige leverfunctiestoornis (Child-Pugh C). Periodieke leverfunctietests moeten worden overwogen bij patiënten met een ernstige leverfunctiestoornis (zie rubriek 4.4).
Pediatrische patiënten
De veiligheid en werkzaamheid van Nilemdo bij kinderen jonger dan 18 jaar zijn nog niet vastgesteld. Er zijn geen gegevens beschikbaar.
Wijze van toediening
Elke filmomhulde tablet moet oraal worden ingenomen met of zonder voedsel. De tablet moet in zijn geheel worden ingeslikt.
4.3 Contra-indicaties
- Overgevoeligheid voor de werkzame stof of voor een van de in rubriek 6.1 vermelde hulpstoffen.
- Zwangerschap (zie rubriek 4.6).
- Borstvoeding (zie rubriek 4.6).
- Gelijktijdig gebruik met simvastatine > 40 mg per dag (zie rubriek 4.2, 4.4 en 4.5).
4.8 Bijwerkingen
Samenvatting van het veiligheidsprofiel
De vaakst gerapporteerde bijwerkingen van bempedoïnezuur tijdens de hoofdonderzoeken waren hyperurikemie (3,8%), pijn in de extremiteiten (3,1%), anemie (2,5%) en jicht (1,4%). Meer patiënten stopten met de behandeling met bempedoïnezuur vergeleken met placebo als gevolg van spierspasmen (0,7% versus 0,3%), diarree (0,5% versus < 0,1%), pijn in de extremiteiten (0,4% versus 0) en nausea (0,3% versus 0,2%), hoewel de verschillen tussen bempedoïnezuur en placebo niet significant waren.
Tabel met de lijst van bijwerkingen
De bijwerkingen die met bempedoïnezuur zijn gemeld en die gebaseerd zijn op de incidentiecijfers van de fase III-onderzoeken naar primaire hyperlipidemie en de voor blootstelling gecorrigeerde incidentiecijfers van het onderzoek CLEAR Outcomes, worden weergegeven volgens systeem/orgaanklasse en frequentie in tabel 1
De frequenties worden gedefinieerd als: zeer vaak (≥ 1/10); vaak (≥ 1/100, < 1/10); soms (≥ 1/1.000, < 1/100); zelden (≥ 1/10.000, < 1/1.000); zeer zelden (< 1/10.000); niet bekend (kan met de beschikbare gegevens niet worden bepaald).
Tabel 1: Bijwerkingen
Systeem/orgaanklasse | Bijwerkingen | Frequentie-categorieën |
Bloed- en lymfestelselaandoeningen | Anemie | Vaak |
Verlaagd hemoglobine | Soms | |
Voedings- en stofwisselingsstoornissen | Jicht | Vaak |
Hyperurikemiea | Vaak | |
Gewicht verlaagdb | Soms | |
Lever- en galaandoeningen | Aspartaataminotransferase verhoogd | Vaak |
| Alanineaminotransferase verhoogd | Soms |
Leverfunctietest verhoogd | Soms | |
Skeletspierstelsel- en bindweefselaandoeningen | Pijn in de extremiteiten | Vaak |
Nier- en urinewegaandoeningen | Glomerulaire filtratiesnelheid verlaagd | Vaak |
Bloedcreatinine verhoogd | Soms | |
Bloedureum verhoogd | Soms |
- Hyperurikemie omvat hyperurikemie en bloedurinezuur verhoogd
- (Onderzoek CLEAR Outcomes) Gewichtsafname werd alleen waargenomen bij patiënten met een body mass index (BMI) bij baseline ≥ 30 kg/m2, met een gemiddelde afname van het lichaamsgewicht van -2,28 kg gemeten in maand 36. De gemiddelde afname van het lichaamsgewicht was ≤ 0,5 kg bij patiënten met een baseline-BMI van 25 tot < 30 kg/m2. Bempedoïnezuur ging niet gepaard met een gemiddelde verandering in lichaamsgewicht bij patiënten met een baseline-BMI < 25 kg/m2.
Beschrijving van geselecteerde bijwerkingen
Verhoogde leverenzymwaarden
Verhogingen van serumtransaminasen (ASAT en/of ALAT) zijn gemeld met bempedoïnezuur. In de fase III-onderzoeken naar primaire hyperlipidemie was de incidentie van verhogingen (≥ 3 × ULN) in levertransaminasewaarden 0,7% voor patiënten die werden behandeld met bempedoïnezuur en 0,3% voor placebo. In het onderzoek CLEAR Outcomes kwam de incidentie van verhogingen > 3 × ULN in levertransaminasewaarden vaker voor bij patiënten behandeld met bempedoïnezuur (1,6%) dan bij patiënten behandeld met placebo (1,0%). Deze verhogingen in transaminasen waren niet geassocieerd met ander bewijs van leverdisfunctie (zie rubriek 4.4).
Verhoogde concentratie urinezuur in het serum
Verhogingen in urinezuur in het serum werden waargenomen in klinische onderzoeken met bempedoïnezuur, mogelijk als gevolg van remming van OAT2 in de niertubuli (zie rubriek 4.5). In de fase III-onderzoeken naar primaire hyperlipidemie werd een gemiddelde toename van 47,6 micromol/l (0,8 mg/dl) in urinezuur waargenomen ten opzichte van baseline met bempedoïnezuur in week 12. De verhogingen in serumurinezuur traden gewoonlijk binnen de eerste 4 weken van de behandeling op en keerden na stopzetting van de behandeling weer terug naar baseline. In de fase III-onderzoeken naar primaire hyperlipidemie werd jicht gemeld bij 1,4% van de patiënten die werden behandeld met bempedoïnezuur en bij 0,4% van de patiënten die met placebo werden behandeld (zie rubriek 4.4). In het onderzoek CLEAR Outcomes werd in maand 3 een gemiddelde toename van 47,6 micromol/l (0,8 mg/dl) in urinezuur waargenomen ten opzichte van baseline bij patiënten behandeld met bempedoïnezuur, en jicht werd ook vaker gemeld bij patiënten behandeld met bempedoïnezuur (3,1%) dan bij patiënten behandeld met placebo (2,1%). In beide behandelingsgroepen was de kans groter dat de patiënten die jicht meldden een medische voorgeschiedenis van jicht en/of een urinezuurgehalte boven de ULN bij baseline hadden.
Effecten op serumcreatinine en bloedureumstikstof
Van bempedoïnezuur is aangetoond dat het serumcreatinine en bloedureumstikstof (BUN) verhoogt. In de fase III-onderzoeken naar primaire hyperlipidemie werd een gemiddelde toename van 4,4 micromol/l (0,05 mg/dl) in serumcreatinine en een gemiddelde toename van 0,61 mmol/l (1,7 mg/dl) in BUN ten opzichte van baseline waargenomen met bempedoïnezuur in week 12. De verhogingen in serumcreatinine en BUN vonden gewoonlijk plaats in de eerste 4 weken van de behandeling, bleven stabiel en keerden na stopzetting van de behandeling weer terug naar baseline. Vergelijkbare gemiddelde toenames in serumcreatinine (5,8 micromol/l (0,066 mg/dl)) en in BUN (0,82 mmol/l (2,3 mg/dl)) werden waargenomen met bempedoïnezuur in het onderzoek CLEAR Outcomes.
De waargenomen verhogingen in serumcreatinine kunnen in verband worden gebracht met de door bempedoïnezuur veroorzaakte remming van de OAT2-afhankelijke creatininesecretie in de niertubuli (zie rubriek 4.5), een interactie tussen het geneesmiddel en een endogeen substraat, wat niet lijkt te wijzen op een verslechtering van de nierfunctie. Dit effect moet in aanmerking worden genomen bij het interpreteren van veranderingen in de geschatte creatinineklaring bij patiënten die behandeld worden met Nilemdo, met name bij patiënten met medische aandoeningen of die geneesmiddelen ontvangen waarvoor controle van de geschatte creatinineklaring vereist is.
Verlaagde hemoglobineconcentratie
Dalingen van de hemoglobineconcentratie zijn waargenomen in klinische onderzoeken met bempedoïnezuur. In de fase III-onderzoeken naar primaire hyperlipidemie werd een daling van de hemoglobineconcentratie ten opzichte van baseline van ≥ 20 g/l en < ondergrens van normaal (LLN) waargenomen bij 4,6% van de patiënten in de bempedoïnezuurgroep, vergeleken met 1,9% van de patiënten die placebo kregen toegediend. Dalingen in de hemoglobineconcentratie van meer dan 50 g/l en < LLN werden in vergelijkbare percentages gemeld in de bempedoïnezuur- en placebogroepen (respectievelijk 0,2% versus 0,2%). De dalingen in de hemoglobineconcentratie traden gewoonlijk op in de eerste 4 weken van de behandeling en keerden na stopzetting van de behandeling weer terug naar baseline. Van de patiënten met normale hemoglobinewaarden bij baseline kreeg 1,4% in de bempedoïnezuurgroep en 0,4% in de placebogroep hemoglobinewaarden lager dan LLN tijdens de behandeling. In de fase III-onderzoeken naar hyperlipidemie werd bij 2,5% van de met bempedoïnezuur behandelde patiënten en 1,6% van de met placebo behandelde patiënten anemie gemeld. In het onderzoek CLEAR Outcomes werden vergelijkbare dalingen van de hemoglobineconcentratie waargenomen en werd anemie ook vaker gemeld bij patiënten behandeld met bempedoïnezuur (4,7%) ten opzichte van patiënten behandeld met placebo (3,9%).
Oudere populatie
Van de 3.621 patiënten die in de fase III-onderzoeken naar primaire hyperlipidemie met bempedoïnezuur werden behandeld, waren 2.098 (58%) > 65 jaar. In het onderzoek CLEAR Outcomes waren 4.141 patiënten (59%) behandeld met bempedoïnezuur ≥ 65 jaar en 1.066 patiënten (15%) behandeld met bempedoïnezuur waren ≥ 75 jaar. Er werd algemeen genomen geen verschil in veiligheid waargenomen tussen ouderen en de jongere populatie.
Melding van vermoedelijke bijwerkingen
Het is belangrijk om na toelating van het geneesmiddel vermoedelijke bijwerkingen te melden. Op deze wijze kan de verhouding tussen voordelen en risico’s van het geneesmiddel voortdurend worden gevolgd. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg wordt verzocht alle vermoedelijke bijwerkingen te melden via:
België
Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten
www.fagg.be
Afdeling Vigilantie:
Website: www.eenbijwerkingmelden.be
e-mail: adr@fagg-afmps.be
Luxemburg
Centre Régional de Pharmacovigilance de Nancy ou Division de la pharmacie et des médicaments de la Direction de la santé
Site internet : www.guichet.lu/pharmacovigilance
7. HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN
Daiichi Sankyo Europe GmbH
Zielstattstrasse 48
81379 München
Duitsland
8. NUMMER(S) VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN
EU/1/20/1425/001 - 011
10. DATUM VAN HERZIENING VAN DE TEKST
11/2024
Gedetailleerde informatie over dit geneesmiddel is beschikbaar op de website van het Europees Geneesmiddelenbureau https://www.ema.europa.eu.
PRIJZEN
CNK code | Verpakking | ATC5 code | Prijs | Af-fabriek prijs | Voorschriftplichtig | Remgeld reguliere tegemoetkoming | Remgeld verhoogde tegemoetkoming |
---|---|---|---|---|---|---|---|
4265096 | NILEMDO 180MG FILMOMH TABL 98 | C10AX15 | € 246,77 | - | Ja | € 15 | € 9,9 |
4265104 | NILEMDO 180MG FILMOMH TABL 50 X 1 | C10AX15 | € 126,8 | € 110 | Ja | - | - |
4265112 | NILEMDO 180MG FILMOMH TABL 28 | C10AX15 | € 94,92 | - | Ja | € 12,1 | € 8 |