SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN
1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL
Mysoline 250 mg tabletten
2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING
Elke tablet bevat 250 mg primidon.
Voor de volledige lijst van hulpstoffen, zie rubriek 6.1.
3. FARMACEUTISCHE VORM
Tabletten.
4. KLINISCHE GEGEVENS
4.1 Therapeutische indicaties
Mysoline is een anticonvulsivum dat kan worden toegediend bij "grand mal" en psychomotorische epilepsie, bij focale of Jacksoniaanse aanvallen en het beheersen van myoclonische en akinetische aanvallen.
Mysoline kan gebruikt worden als additionele therapie bij "petit mal" geassocieerd aan andere epilepsietypes.
4.2 Dosering en wijze van toediening
Het antwoord van de ene patiënt op een bepaalde dosis zal zeer dikwijls verschillen van dit van een andere patiënt. De behandeling moet dus steeds individueel worden bepaald.
Dosering
Startdosis
De eerste 3 dagen van de behandeling geeft men eenmaal daags 125 mg bij voorkeur laat op de avond. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen.
Vervolgens verhoogt men om de 3 dagen de dosis met 125 mg tot de patiënt 500 mg daags krijgt. De dosis kan hierbij in 2 innamen verdeeld worden.
Nadien verhoogt men om de 3 dagen de dosis met 250 mg (125 mg voor kinderen onder de 9 jaar) tot de maximale verdraagbare dosis, d.i. de meest effectieve dosis waarbij geen ernstige nevenwerkingen optreden, wordt toegediend (zie ‘Gemiddelde en maximale onderhoudsdosis’). Die kan in sommige gevallen 1500 mg per dag bereiken.
Gemiddelde en maximale onderhoudsdosis
leeftijd van de patiënt milligram per dag
volwassenen en kinderen
ouder dan 9 jaar 750 ‑ 1500
kinderen 6 ‑ 9 jaar 750 ‑ 1000
kinderen 2 ‑ 5 jaar 500 ‑ 750
kinderen tot 2 jaar 250 ‑ 500
De totale dagelijkse onderhoudsdosis wordt best verdeeld in twee gelijke doses, waarvan de ene s morgens en de andere s avonds wordt toegediend.
In sommige gevallen echter is het toch aan te bevelen een hogere dosis te geven op het ogenblik waarop de aanvallen het meest frequent optreden.
Treden de aanvallen bijvoorbeeld het meest in de loop van de nacht op, dan zal men de hele dosis of het grootste deel ervan s avonds toedienen. Wanneer bovendien de aanvallen verband houden met speciale omstandigheden, zoals bv. de menstruatie, kan een lichte verhoging van de normale dosis op dat ogenblik dikwijls gunstig zijn.
Patiënten behandeld met andere anticonvulsiva
Wanneer de aanvallen met andere anticonvulsiva onvoldoende worden beheerst of als er storende bijwerkingen optreden, kan Mysoline gebruikt worden om de toegepaste behandeling aan te vullen of te vervangen (zie rubriek 4.5 Interacties met andere geneesmiddelen en andere vormen van interactie).
Geef eerst Mysoline in progressief stijgende dosis (zie 'Startdosis') naast de reeds ingestelde therapie.
Wanneer men een degelijk resultaat verkregen heeft en men reeds minstens de helft van de vermoedelijk vereiste dosis aan Mysoline geeft, kan men proberen de vorige behandeling weg te laten.
Dit zal men steeds geleidelijk doen over een periode van minstens twee weken, gedurende dewelke men de dosis Mysoline kan opvoeren om de aanvallen te blijven beheersen.
Men mag nooit de vorige behandeling te plots afbreken, zo niet kan een status epilepticus optreden.
Wanneer de behandeling met Mysoline moet stopgezet worden of vervangen worden door een ander geneesmiddel, moet de dosering geleidelijk afgebouwd worden teneinde een verhoogd optreden van het aantal aanvallen te vermijden. De periode van afbouwen van de behandeling kan tot 3 weken duren afhankelijk van de toegediende dosis en de toestand van de patiënt. Eventueel kan simultaan een vervangende therapie geleidelijk ingesteld worden evenredig met de dosisvermindering van Mysoline. In geval van heropflakkeren van de epileptische manifestaties dient de dosis verhoogd te worden (zie eveneens rubriek 4.5 Interacties met andere geneesmiddelen en andere vormen van interactie).
Wijze van toediening
In veel gevallen zal het mogelijk zijn Mysoline alleen toe te dienen, doch in sommige gevallen zal men Mysoline moeten gebruiken samen met andere anticonvulsiva.
Mysoline wordt peroraal toegediend.
4.3 Contra-indicaties
- Overgevoeligheid voor de werkzame stof of voor een van de in rubriek 6.1 vermelde hulpstoffen.
- Bij patiënten met acute intermitterende porfyrie,
- Bij patiënten die een hypersensitiviteit of allergie vertonen voor fenobarbital.
4.8 Bijwerkingen
Er is geen recente klinische documentatie voor het product beschikbaar die kan dienen als basis voor het bepalen van de frequentie van ongewenste effecten.
Als er ongewenste effecten optreden, komen zij gewoonlijk voor in het begin van de behandeling en omvatten sufheid en lusteloosheid.
Vaak (> 1/100, <1/10)
- Zenuwstelselaandoeningen lusteloosheid, ataxie, gezichtstoornissen,
accomodatiestoornissen, nystagmus
- Maagdarmstelselaandoeningen nausea
- Algemene aandoeningen en
toedieningsplaatsstoornissen sufheid
Soms ( >1/1000, <1/100)
- Maagdarmstelselaandoeningen braken
- Huid- en onderhuidaandoeningen allergische reacties t.h.v. de huid kunnen maculaire en papulaire, mazelen-achtige of op roodvonk gelijkende uitslag omvatten
- Algemene aandoeningen en
toedieningsplaatsstoornissen hoofdpijn, duizeligheid
Zelden (>1/10000, < 1/1000)
- Bloed- en lymfestelselaandoeningen megaloblastanemie, bloeddyscrasieën (leukopenie en trombocytopenie)
- zenuwstelselaandoeningen veranderingen in persoonlijkheid en psychotische reacties
-Huid- en onderhuidaandoeningen ernstige reacties zoals exfoliatieve dermatitis, lupus erythematosus
Ernstige huidreacties zoals Stevens-Johnson syndroom, toxische epidermale necrolyse (zie rubriek 4.4)
Skeletspierstelsel- en bindweefselaandoeningen gewrichtspijn, beenverweking
Zoals met fenobarbital werd Dupuytren-contractuur gemeld.
Zeer zelden (<1/10000)
- Bloed- en lymfestelselaandoeningen lymfadenopathie
- Algemene aandoeningen en
toedieningsplaatsstoornissen verminderd libido, dorstgevoel, polyurie, oedeem
Niet bekend
-Huid- en onderhuidaandoeningen Geneesmiddelexantheem met eosinofilie en systemische symptomen (‘drug reaction with eosinophilia and systemic symptoms’; DRESS) (zie rubriek 4.4)
Gezichtstoornissen, hoofdpijn, duizeligheid, nystagmus, ataxie, braken en nausea zijn gewoonlijk van voorbijgaande aard, zelfs wanneer ze vrij uitgesproken zijn. Uitzonderlijk kan idiosyncrasie optreden met analoge symptomen in acute en ernstige vorm die het stopzetten van de behandeling vereist.
Het risico op ongewenste effecten moet steeds afgewogen worden tegen het risico op epilepsie‑aanvallen bij stopzetten van de behandeling. Enkel de behandelende arts kan beslissen over het al dan niet stopzetten van de behandeling, rekening houdend met de ernst van de ongewenste effecten en de toestand van de patiënt. Dosisreductie kan vaak reeds voldoende zijn.
Het kan nodig zijn om bij een langdurige behandeling met Mysoline vitamine D-supplementen te geven omdat het katabolisme van vitamine D verhoogd kan zijn. Zoals met fenytoïne een fenobarbital kan uitzonderlijk megaloblastanemie optreden die het stopzetten van de verhandeling vereist. Foliumzuur en vitamine B12 kunnen toegediend worden om deze toestand te corrigeren.
Er zijn gevallen gemeld van verminderde botmineraaldichtheid, osteopenie, osteoporose en breuken bij patiënten die langdurig behandeld zijn met Mysoline. Het mechanisme waardoor Mysoline het botmetabolisme beïnvloedt, is niet geïdentificeerd.
Melding van vermoedelijke bijwerkingen
Het is belangrijk om na toelating van het geneesmiddel vermoedelijke bijwerkingen te melden. Op deze wijze kan de verhouding tussen voordelen en risico’s van het geneesmiddel voortdurend worden gevolgd. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg wordt verzocht alle vermoedelijke bijwerkingen te melden via het nationale meldsysteem:
België
Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten
Afdeling Vigilantie
Galileelaan 5/03 | Postbus 97 |
Website: www.eenbijwerkingmelden.be
e-mail: adr@fagg.be
7. HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN
SERB
40 avenue George V - 75008 Paris
FRANKRIJK
+32 2 888 63 51
8. NUMMER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN
BE079037
10. DATUM VAN HERZIENING VAN DE TEKST
Datum van goedkeuring van de SKP: 09/2021
PRIJZEN
CNK code | Verpakking | ATC5 code | Prijs | Af-fabriek prijs | Voorschriftplichtig | Remgeld reguliere tegemoetkoming | Remgeld verhoogde tegemoetkoming |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1359793 | MYSOLINE COMP 90 X 250 MG | N03AA03 | € 21,63 | - | Ja | - | - |