SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN
1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL
Equasym XR 10 mg capsules met gereguleerde afgifte, hard.
Equasym XR 20 mg capsules met gereguleerde afgifte, hard.
Equasym XR 30 mg capsules met gereguleerde afgifte, hard.
Equasym XR 40 mg capsules met gereguleerde afgifte, hard.
Equasym XR 50 mg capsules met gereguleerde afgifte, hard.
Equasym XR 60 mg capsules met gereguleerde afgifte, hard.
2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING
Iedere capsule bevat 10 mg methylfenidaathydrochloride, overeenkomend met 8,65 mg methylfenidaat.
Iedere capsule bevat 20 mg methylfenidaathydrochloride, overeenkomend met 17,30 mg methylfenidaat.
Iedere capsule bevat 30 mg methylfenidaathydrochloride, overeenkomend met 25,94 mg methylfenidaat.
Iedere capsule bevat 40 mg methylfenidaathydrochloride, overeenkomend met 34,59 mg methylfenidaat.
Iedere capsule bevat 50 mg methylfenidaathydrochloride, overeenkomend met 43,24 mg methylfenidaat.
Iedere capsule bevat 60 mg methylfenidaathydrochloride, overeenkomend met 51,89 mg methylfenidaat.
Hulpstoffen met bekend effect:
45 mg sucrose/capsule voor Equasym XR 10 mg
90 mg sucrose/capsule voor Equasym XR 20 mg
135 mg sucrose/capsule voor Equasym XR 30 mg
180 mg sucrose/capsule voor Equasym XR 40 mg
225 mg sucrose/capsule voor Equasym XR 50 mg
270 mg sucrose/capsule voor Equasym XR 60 mg
Voor de volledige lijst van hulpstoffen, zie rubriek 6.1.
3. FARMACEUTISCHE VORM
Capsule met gereguleerde afgifte, hard.
Equasym XR 10 mg capsule: De capsule heeft een ondoorzichtig donkergroene cap bedrukt met "S544" in het wit en een witte ondoorzichtige romp met "10 mg" in het zwart.
Equasym XR 20 mg capsule: De capsule heeft een ondoorzichtig blauwe cap bedrukt met "S544" in het wit en een witte ondoorzichtige romp met "20 mg" in het zwart.
Equasym XR 30 mg capsule: De capsule heeft een ondoorzichtig roodachtig bruine cap bedrukt met "S544" in het wit en een witte ondoorzichtige romp met "30 mg" in het zwart.
Equasym XR 40 mg capsule: De capsule heeft een ondoorzichtige ivoorgele cap bedrukt met "S544" in het zwart en een witte ondoorzichtige romp met "40 mg" in het zwart.
Equasym XR 50 mg capsule: De capsule heeft een ondoorzichtige paarse cap bedrukt met "S544" in het wit en een witte ondoorzichtige romp met "50 mg" in het zwart.
Equasym XR 60 mg capsule: De capsule heeft een ondoorzichtige witte cap bedrukt met "S544" in het zwart en een witte ondoorzichtige romp met "60 mg" in het zwart.
4. KLINISCHE GEGEVENS
4.1 Therapeutische indicaties
Methylfenidaat is geïndiceerd als onderdeel van een uitgebreid behandelprogramma voor ADHD (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit) bij kinderen van 6 jaar en ouder in gevallen waarbij uitsluitend remediërende maatregelen onvoldoende blijken te zijn. De behandeling moet plaatsvinden onder toezicht van een specialist op het gebied van gedragsstoornissen bij kinderen. De diagnose moet worden gesteld volgens de criteria van de DSM-IV of de richtlijnen van de ICD-10 en op basis van een volledige anamnese of evaluatie van de patiënt. De diagnose kan niet alleen worden gesteld op basis van de aanwezigheid van één of meer symptomen.
De specifieke etiologie van dit syndroom is niet bekend, en er is geen op zichzelf staande diagnostische test beschikbaar. Voor een adequate diagnose is het gebruik van medische en gespecialiseerde psychologische, opvoedkundige en sociale bronnen noodzakelijk.
Tot een uitgebreid behandelprogramma behoren gewoonlijk psychologische, opvoedkundige en sociale maatregelen, in combinatie met farmacotherapie en de behandeling is gericht op het stabiliseren van kinderen met een gedragssyndroom dat wordt gekenmerkt door symptomen als een chronische voorgeschiedenis van een korte aandachtsspanne, makkelijk afgeleid worden, emotionele labiliteit, impulsiviteit, matige tot ernstige hyperactiviteit, lichte neurologische verschijnselen en een afwijkend EEG. Het kan zijn dat het leervermogen gestoord is, maar dit hoeft niet het geval te zijn.
Behandeling met methylfenidaat is niet bij alle kinderen met dit syndroom geïndiceerd en het besluit om het geneesmiddel te gebruiken moet zijn gebaseerd op een zeer grondige beoordeling van de ernst en de chroniciteit van de symptomen van het kind in relatie tot de leeftijd.
Het volgen van het juiste onderwijs is van essentieel belang, en psychosociale interventie is doorgaans noodzakelijk. Daar waar alleen remediërende maatregelen onvoldoende zijn gebleken, moet de beslissing om een stimulans voor te schrijven zijn gebaseerd op een zorgvuldige beoordeling van de ernst van de symptomen van het kind. Volgens de licentie-indicatie en volgens de richtlijnen voor voorschrijven/diagnostiek moet het gebruik van methylfenidaat altijd op deze manier plaatsvinden.
4.2 Dosering en wijze van toediening
Equasym XR wordt gedeeltelijk direct afgegeven (30% van de dosis) en gedeeltelijk vertraagd afgegeven (70% van de dosis). Daardoor wordt met Equasym XR 10 mg een directe afgifte van 3 mg en een vertraagde afgifte van 7 mg methylfenidaathydrochloride bereikt. Het gedeelte dat van iedere dosis gereguleerd wordt afgegeven is bedoeld voor het handhaven van een behandelingsrespons gedurende de middag, zodat een dosis midden op de dag niet nodig is. Het is bedoeld om te zorgen voor therapeutische plasmaspiegels gedurende een periode van ongeveer 8 uur die overeenkomt met de schooldag en niet de gehele dag (zie rubriek 5.2 "Farmacokinetische eigenschappen"). Bijvoorbeeld: 20 mg Equasym XR is bedoeld in plaats van 10 mg methylfenidaathydrochloride met onmiddellijke afgifte bij het ontbijt en 10 mg hiervan bij de lunch.
Pediatrische patiënten (Kinderen (vanaf 6 jaar) en adolescenten)
De behandeling moet worden geïnitieerd onder toezicht van een specialist op het gebied van gedragsstoornissen bij kinderen en/of adolescenten.
Screening voorafgaand aan de behandeling
Voorafgaand aan het voorschrijven is het noodzakelijk dat er bij de uitgangssituatie een beoordeling plaatsvindt van de cardiovasculaire status van de patiënt, inclusief bloeddruk en hartfrequentie. In de uitgebreide anamnese moeten ook gelijktijdig toegediende geneesmiddelen comorbide medische en psychische stoornissen of symptomen in heden en verleden en plotse hartdood/onverklaard overlijden in de familiegeschiedenis worden opgenomen. Voorafgaand aan de behandeling moet een nauwkeurige registratie van lengte en gewicht op een groeikaart plaatsvinden (zie rubrieken 4.3 en 4.4).
Doorlopende bewaking
De groei, de psychische gesteldheid en de cardiovasculaire status moeten continu worden bewaakt (zie ook rubriek 4.4).
- De bloeddruk en de hartfrequentie moeten bij elke dosisaanpassing en daarna minimaal eens per 6 maanden in een percentielgrafiek worden genoteerd.
- De lengte, het gewicht en de eetlust moeten minimaal eens per 6 maanden worden genoteerd waarbij een groeikaart moet worden bijgehouden;
- Ontwikkeling van de novo of verslechtering van reeds bestaande psychische stoornissen moet bij elke dosisaanpassing en daarna minimaal eens per 6 maanden en bij elk bezoek worden gecontroleerd.
Patiënten moeten worden gecontroleerd vanwege het risico op gebruik van methylfenidaat voor ontspanning, verkeerd gebruik en misbruik.
Dosistitratie
Bij het begin van de behandeling met methylfenidaat is een zorgvuldige dosistitratie noodzakelijk. Bij dosistitratie moet met de laagst mogelijke dosis worden gestart. Dit kan in het algemeen worden bereikt door, in verdeelde doses, gebruik te maken van een vorm met onmiddellijke afgifte. De aanbevolen aanvangsdosering bedraagt één- of tweemaal daags 5 mg (bijvoorbeeld bij het ontbijt en bij de lunch). Aan de hand van de waargenomen tolerantie en de mate van effectiviteit kan, indien noodzakelijk, de dosering wekelijks worden verhoogd in stappen van 5 – 10 mg. Indien de behandelend arts van mening is dat gestart kan worden met een tweemaal daagse dosering, maar dat deze tweemaal daagse toediening niet praktisch is, kan vanaf het begin van de behandeling éénmaal daags Equasym XR 10 mg worden gebruikt in plaats van tweemaal daags 5 mg methylfenidaathydrochloride met onmiddellijke afgifte.
De maximale dagelijkse dosering bedraagt 60 mg methylfenidaathydrochloride.
Voor doseringen die met deze sterkte niet mogelijk of praktisch zijn, zijn andere sterktes van dit geneesmiddel en andere methylfenidaat bevattende producten beschikbaar.
Patiënten die op dit moment methylfenidaat gebruiken
Patiënten die zijn ingesteld op methylfenidaathydrochloride met onmiddellijke afgifte kunnen worden overgezet op een in milligrammen equivalente dagelijkse dosering van Equasym XR.
Equasym XR dient niet te laat in de ochtend te worden ingenomen daar dit slaapstoornissen kan veroorzaken. Wanneer het effect van het geneesmiddel te snel aan het einde van de middag of in de avond afneemt, kan verstoord gedrag en/of niet in slaap kunnen vallen terugkomen. Een kleine dosis laat op de dag van een methylfenidaathydrochloridetablet met onmiddellijke afgifte kan dit probleem helpen oplossen. In dat geval zou men kunnen overwegen dat adequate symptoomcontrole bereikt zou kunnen worden met een regime van tweemaal daags methylfenidaat met onmiddellijke afgifte. De voor- en nadelen van een kleine dosis methylfenidaat met onmiddellijke afgifte in de avond versus problemen met in slaap vallen dienen te worden overwogen.
De behandeling met Equasym XR dient niet te worden voortgezet, indien aan het eind van de dag een aanvullende dosis nodig is van methylfenidaat met onmiddellijke afgifte, tenzij vaststaat dat eenzelfde aanvullende dosis ook noodzakelijk was bij een conventionele behandeling met eenzelfde dosis methylfenidaat met onmiddellijke afgifte verdeeld over het ontbijt en de lunch. Een doseringsregime met de laagste totale dagelijkse dosis, waarmee voldoende controle van de symptomen wordt bereikt, dient te worden aangehouden.
Equasym XR dient ’s ochtends voor het ontbijt te worden ingenomen.
De capsules kunnen in het geheel met wat vloeistof worden ingenomen. Het is ook mogelijk om de capsule te openen en de inhoud van de capsule te strooien over een kleine hoeveelheid (eetlepel) appelmoes; dit mag niet worden bewaard voor later gebruik en inname dient direct te gebeuren. Na de inname van de bestrooide appelmoes moet wat vloeistof, bijvoorbeeld water, worden gedronken. De capsule en de inhoud van de capsule dient niet te worden geplet of te worden gekauwd.
Langdurig gebruik (langer dan 12 maanden) bij kinderen en adolescenten
De veiligheid en werkzaamheid bij langdurig gebruik van methylfenidaat zijn in gecontroleerde klinische onderzoeken niet systematisch beoordeeld. De behandeling met methylfenidaat mag niet voor onbepaalde tijd zijn en dat is ook niet nodig. Behandeling met methylfenidaat wordt gewoonlijk tijdens of na de puberteit gestopt. De arts die bij patiënten met ADHD kiest voor gebruik van methylfenidaat gedurende langere tijd (langer dan 12 maanden) moet bij kinderen en adolescenten de bruikbaarheid op lange termijn van het geneesmiddel door middel van een proefperiode zonder geneesmiddel opnieuw evalueren om het functioneren van de patiënt zonder farmacotherapie te beoordelen. Het verdient aanbeveling minimaal eens per jaar het gebruik van methylfenidaat te onderbreken om de toestand van het kind te beoordelen (bij voorkeur tijdens schoolvakanties). De verbetering kan aanhouden wanneer het gebruik van het geneesmiddel tijdelijk of blijvend wordt gestaakt.
Dosisreductie en staken van de behandeling
De behandeling moet worden gestaakt als de symptomen na een juiste dosisaanpassing gedurende een periode van één maand niet verbeteren. Als paradoxale verergering van de symptomen optreedt of als er andere ernstige bijwerkingen optreden, moet de dosis worden gereduceerd of moet de behandeling worden gestaakt.
Volwassenen
Methylfenidaat is niet geregistreerd voor gebruik bij volwassenen met ADHD. De veiligheid en werkzaamheid zijn in deze leeftijdsgroep niet vastgesteld.
Ouderen
Methylfenidaat mag niet gebruikt worden bij oudere patiënten. De veiligheid en werkzaamheid zijn in deze leeftijdsgroep niet vastgesteld.
Kinderen jonger dan 6 jaar
Methylfenidaat mag niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan 6 jaar. De veiligheid en werkzaamheid zijn in deze leeftijdsgroep niet vastgesteld.
4.3 Contra-indicaties
Equasym XR is gecontra-indiceerd bij patiënten met:
Overgevoeligheid voor de werkzame stof of voor een van de in rubriek 6.1 vermelde hulpstoffen
Glaucoom
Feochromocytoom
Tijdens behandeling met niet-selectieve irreversibele MAO-remmers (monoamineoxidaseremmers) of binnen minimaal 14 dagen na stoppen van het gebruik van deze geneesmiddelen, wegens risico een hypertensieve crisis (zie rubriek 4.5)
Hyperthyreoïdie of thyreotoxicose
Diagnose of voorgeschiedenis van ernstige depressie, anorexia nervosa/anorectische stoornissen, suïcidale neigingen, psychotische symptomen, ernstige stemmingsstoornissen, manie, schizofrenie of psychopathische/borderline persoonlijkheidsstoornis
Diagnose of voorgeschiedenis van ernstige en episodische (type I) bipolaire (affectieve) stoornis (die niet goed onder controle is)
Reeds bestaande cardiovasculaire stoornissen, inclusief ernstige hypertensie, hartfalen, arteriële occlusieve ziekte, angina, hemodynamische significante congenitale hartziekte, cardiomyopathieën, myocardinfarct, potentieel levensbedreigende aritmieën en kanalopathie (stoornis veroorzaakt door een disfunctie van de ionenkanalen)
Reeds bestaande cerebrovasculaire stoornissen, cerebraal aneurysma, vasculaire afwijkingen inclusief vasculitis of beroerte.
4.8 Bijwerkingen
In de tabel hieronder zijn alle bijwerkingen gemeld die zijn waargenomen tijdens klinisch onderzoek met Equasym XR en spontaan in de postmarketingfase en bij andere methylfenidaathydrochloride formuleringen. Als de frequenties van de bijwerkingen van Equasym XR en die van de methylfenidaatformulering van elkaar verschilden, werd de hoogste frequentie van beide gegevensbestanden gebruikt.
De frequentie wordt als volgt uitgedrukt: zeer vaak (≥1/10); vaak (≥1/100, <1/10); soms (≥1/1.000, <1/100); zelden (≥1/10.000, <1/1.000); zeer zelden (<1/10.000); niet bekend (kan met de beschikbare gegevens niet worden bepaald).
Systeem/orgaanklasse | Bijwerking |
Infecties en parasitaire aandoeningen | |
Vaak: | naso-faryngitis |
Bloed- en lymfestelselaandoeningen | |
Zeer zelden: | anemie, leukopenie, trombocytopenie, trombocytopenische purpura |
Niet bekend: | pancytopenie |
Immuunsysteemaandoeningen | |
Soms: | overgevoeligheidsreacties als angioneurotisch oedeem, anafylactische reacties, auriculaire zwelling, bulleuze aandoeningen, exfoliatieve aandoeningen, urticaria, pruritus, huiduitslag en erupties |
Voedings- en stofwisselingsstoornissen* | |
Vaak: | anorexia, verminderde eetlust, matig–ernstig achterblijvende gewichtstoename en lengtegroei tijdens langdurig gebruik bij kinderen* |
Psychische stoornissen* | |
Zeer vaak: | slapeloosheid, nervositeit |
Vaak: | anorexia, affectlabiliteit, agressie*, agitatie*, angst*, depressie*, prikkelbaarheid, abnormaal gedrag, bruxisme** |
Soms: | psychotische stoornissen*, auditieve, visuele en tactiele hallucinaties*, boosheid, suïcidale ideatie*, stemmingsverandering, stemmingswisselingen, rusteloosheid, huilerigheid, tics*, toename van reeds bestaande tics of van het gilles-de-la-tourettesyndroom*, hypervigilantie, slaapstoornis |
Zelden: | manie*, desoriëntatie, libidostoornis |
Zeer zelden: | zelfmoordpoging (inclusief geslaagde zelfmoord)*, depressieve stemming van voorbijgaande aard*, abnormale gedachten, apathie, repetitief gedrag, overconcentratie |
Niet bekend: | waanvoorstellingen*, gedachtestoornissen*, verwardheid, verslaving, spraakzucht |
Er zijn gevallen beschreven van misbruik en verslaving, vaker bij preparaten met directe afgifte (frequentie niet bekend) | |
Zenuwstelselaandoeningen | |
Zeer vaak: | hoofdpijn |
Vaak: | duizeligheid, dyskinesie, psychomotorische hyperactiviteit, overmatige slaperigheid (somnolentie) |
Soms: | sedatie, tremor |
Zeer zelden: | convulsies, choreoathetotische bewegingen, reversibel ischemisch neurologisch gebrek, neuroleptisch maligne syndroom (NMS; de meldingen waren slecht gedocumenteerd en in de meeste gevallen ontvingen de patiënten ook andere geneesmiddelen, dus de rol van methylfenidaat hierbij is onduidelijk). |
Niet bekend: | cerebrovasculaire stoornissen* (inclusief vasculitis, hersenbloedingen, cerebrovasculaire accidenten (CVA), cerebrale artritis, cerebrale occlusie), grand mal convulsies*, migraine, dysfemie |
Oogaandoeningen | |
Soms: | diplopie, wazig zien |
Zelden: | problemen met de visuele accommodatie, mydriase, visusstoornis |
Hartaandoeningen | |
Vaak: | aritmie, tachycardie, hartkloppingen |
Soms: | pijn op de borst |
Zelden: | angina pectoris |
Zeer zelden: | hartstilstand, myocardinfarct |
Niet bekend: | supraventriculaire tachycardie, bradycardie, ventriculaire extrasystolen, extrasystolen |
Bloedvataandoeningen* | |
Vaak: | hypertensie |
Zeer zelden: | cerebrale artritis en/of occlusie, perifere kou, Raynaud-fenomeen |
Niet bekend: | contusie |
Ademhalingsstelsel-, borstkas- en mediastinumaandoeningen | |
Vaak: | hoesten, faryngolaryngeale pijn |
Soms: | dyspneu |
Niet bekend: | epistaxis |
Maagdarmstelselaandoeningen | |
Vaak: | buikpijn, diarree, misselijkheid, maagklachten en braken, droge mond |
Soms: | obstipatie |
Lever- en galaandoeningen | |
Soms: | hogere leverenzymwaarden |
Zeer zelden: | afwijkende leverfunctie, inclusief hepatisch coma |
Huid- en onderhuidaandoeningen | |
Vaak: | alopecia, pruritus, huiduitslag, urticaria |
Soms: | angioneurotisch oedeem, bulleuze aandoeningen, exfoliatieve aandoeningen |
Zelden: | hyperhidrose, maculaire huiduitslag, erytheem |
Zeer zelden: | erythema multiforme, exfoliatieve dermatitis, erythema fixatum |
Skeletspierstelsel- en bindweefselaandoeningen | |
Vaak: | artralgie |
Soms: | myalgie, spiertrekkingen |
Zeer zelden: | spierkrampen |
Niet bekend: | trismus** |
Nier- en urinewegaandoeningen | |
Soms: | hematurie |
Niet bekend: | incontinentie |
Voortplantingsstelsel- en borstaandoeningen | |
Zelden: | gynaecomastie |
Niet bekend: | priapisme, erectie verhoogd en langdurige erectie*, erectiele disfunctie |
Algemene aandoeningen en toedieningsplaatsstoornissen | |
Vaak: | pyrexie, groeiachterstand bij langdurig gebruik door kinderen* |
Soms: | pijn op de borst, vermoeidheid |
Zeer zelden: | plotseling cardiaal overlijden* |
Niet bekend: | borstklachten, hyperpyrexie |
Onderzoeken | |
Vaak: | veranderingen in de bloeddruk en de hartfrequentie (gewoonlijk een stijging)*, gewichtsverlies |
Soms: | hartgeruis*, verhoogde leverenzymwaarde |
Zeer zelden: | verhoogde alkalische fosfatasewaarde in bloed, verhoogde bilirubinewaarde in bloed, lagere trombocytentelling, abnormale telling witte bloedcellen |
*Zie rubriek 4.4 'Bijzondere waarschuwingen en voorzorgen bij gebruik'
** Op basis van de frequentie die is berekend in onderzoeken naar ADHD bij volwassenen (er werden geen gevallen gemeld in de pediatrische onderzoeken)
Melding van vermoedelijke bijwerkingen
Het is belangrijk om na toelating van het geneesmiddel vermoedelijke bijwerkingen te melden. Op deze wijze kan de verhouding tussen voordelen en risico’s van het geneesmiddel voortdurend worden gevolgd. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg wordt verzocht alle vermoedelijke bijwerkingen te melden via:
Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten
Afdeling Vigilantie
Galileelaan 5/03 | Postbus 97 |
Website: www.eenbijwerkingmelden.be
e-mail: adr@fagg.be
7. HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN
Takeda Pharmaceuticals International AG Ireland Branch
Block 2 Miesian Plaza
50-58 Baggot Street Lower
Dublin 2
D02 HW68
Ierland
8. NUMMER(S) VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN
10 mg: BE423586
20 mg: BE423595
30 mg: BE423604
40mg: BE437595
50mg: BE437604
60mg: BE437613
10. DATUM VAN HERZIENING VAN DE TEKST
01/2024
PRIJZEN
CNK code | Verpakking | ATC5 code | Prijs | Af-fabriek prijs | Voorschriftplichtig | Remgeld reguliere tegemoetkoming | Remgeld verhoogde tegemoetkoming |
---|---|---|---|---|---|---|---|
2995884 | EQUASYM XR 20 MG CAPS GEREGULEERDE AFGIFTE 30 | N06BA04 | € 23,39 | - | Ja | € 6,12 | € 3,67 |
2995892 | EQUASYM XR 30 MG CAPS GEREGULEERDE AFGIFTE 30 | N06BA04 | € 27,75 | - | Ja | € 7,27 | € 4,32 |
2995900 | EQUASYM XR 10 MG CAPS GEREGULEERDE AFGIFTE 30 | N06BA04 | € 18,48 | - | Ja | € 4,43 | € 2,66 |