1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL
Mirena 20 microgram / 24 uur, afleveringsysteem voor intra-uterien gebruik (IUS)
2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING
Actief bestanddeel: levonorgestrel 52 mg. De gemiddelde in vivo afgiftesnelheid gedurende het eerste jaar is 20 microgram / 24 uur.
Voor de volledige lijst van de hulpstoffen, zie rubriek 6.1.
3. FARMACEUTISCHE VORM
Levonorgestrel afleveringsysteem voor intra-uterien gebruik (IUS).
Het productbestaat uit een witte of nagenoeg witte geneesmiddelkern, die omhuld is met een half doorzichtig membraan en die gemonteerd is op de verticale stam van een T-lichaam. Het witte T-lichaam heeft een oogje aan het ene eind van de verticale stam en twee horizontale armpjes aan het andere eind. De bruine draadjes om het IUS te verwijderen zijn aan het oogje bevestigd. Het T-lichaam van Mirena bevat bariumsulfaat, waardoor Mirena zichtbaar is bij röntgenonderzoek. De verticale stam zit in de inbrengbuis op de tip van de applicator. Het IUS en de applicator zijn wezenlijk vrij van zichtbare onzuiverheden.
4. KLINISCHE GEGEVENS
4.1 Therapeutische indicaties
Anticonceptie
Idiopathische menorragie
Bescherming tegen endometriumhyperplasie tijdens oestrogeen-substitutietherapie.
4.2 Dosering en wijze van toediening
Wijze van toediening
Mirena wordt in de baarmoederholte ingebracht. Het systeem is gedurende 8 jaar doeltreffend in de indicatie contraceptie en gedurende 5 jaar in de indicaties idiopathische menorragie en bescherming tegen endometriumhyperplasie tijdens oestrogeen-substitutietherapie.
Bij vrouwen onder hormonale substitutietherapie kan Mirena gebruikt worden in combinatie met perorale of transdermale oestrogeenpreparaten zonder progestagenen.
Voor meer informatie over het verwijderen/vervangen zie rubriek “Verwijderen/vervangen”.
Insertie en verwijderen/vervangen
Mirena wordt geleverd in een steriele verpakking die voor het inbrengen niet mag geopend worden. Het blootgesteld product moet onder aseptische omstandigheden behandeld worden. Indien de sluiting van de steriele verpakking verbroken is, moet het IUS afgevoerd worden.
In de verpakking van Mirena wordt een herinneringskaart voor de patiënt meegeleverd. Vul deze herinneringskaart in en geef deze na de insertie mee aan de patiënt.
Insertie
Het verdient sterke aanbeveling dat Mirena enkel wordt ingebracht door zorgverleners die vertrouwd zijn met het inbrengen van Mirena of die voldoende training voor het inbrengen van Mirena hebben genoten.
Vóór het inbrengen moet de patiënt zorgvuldig zijn onderzocht om eventuele contra-indicaties voor het inbrengen van een IUS te detecteren. Sluit zwangerschap uit vóór het inbrengen. Overweeg de mogelijkheid van ovulatie en bevruchting voordat u dit product gebruikt. Mirena is niet geschikt voor gebruik als postcoïtaal anticonceptiemiddel (zie rubriek 4.3 en rubriek 4.4 onder ‘Medisch onderzoek/consultatie’).
Tabel 1: Wanneer Mirena inbrengen bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd
Starten met Mirena |
|
Postpartum insertie | In aanvulling op de bovenstaande instructies (Starten met Mirena): Postpartum-inserties moeten worden uitgesteld tot de baarmoeder volledig is geïnvolueerd, maar mogen niet eerder dan 6 weken na de bevalling worden uitgevoerd. Als de involutie aanzienlijk is vertraagd, overweeg dan om te wachten tot 12 weken na de bevalling. |
Insertie na abortus in het eerste trimester | Mirena kan direct na een abortus in het eerste trimester worden ingebracht. In dit geval is er geen aanvullende anticonceptie nodig. |
Mirena vervangen | Mirena kan op elk moment in de menstruatiecyclus worden vervangen door een nieuw systeem. In dit geval is er geen aanvullende anticonceptie nodig. |
Overstappen van een andere anticonceptiemethode (bijv. gecombineerde hormonale anticonceptiva, implantaat) |
|
In het geval van een moeilijk inbrengen en/of bij pijn of bloeding tijdens of na het inbrengen, moet er rekening worden gehouden met een mogelijke perforatie en moeten er geschikte maatregelen worden genomen, zoals een lichamelijk onderzoek en een echografie.
Na de insertie moeten vrouwen na 4 tot 12 weken opnieuw worden onderzocht om de verwijderingsdraden te controleren en ervoor te zorgen dat het IUS in de juiste positie zit. Lichamelijk onderzoek alleen (inclusief het nakijken van de draden) kan onvoldoende zijn om een partiële perforatie uit te sluiten.
Wanneer Mirena gebruikt wordt voor endometriumbescherming in een oestrogeen-substitutietherapie kan het om het even wanneer worden ingebracht bij vrouwen in amenorroe, ofwel tijdens de laatste dagen van de menstruatie of de dervingbloeding.
Verwijderen/vervangen
Anticonceptie: Het systeem moet na 8 jaar verwijderd of vervangen worden.
Voortzetten van anticonceptie na het verwijderen
- Als de gebruikster dezelfde methode wil blijven gebruiken, kan direct na verwijdering een nieuw systeem worden ingebracht.
- Als de gebruikster niet dezelfde methode wil blijven gebruiken maar zwangerschap niet gewenst is, moet het verwijderen bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd gebeuren binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie mits de vrouw een regelmatige menstruatie heeft. Als het systeem wordt verwijderd op een ander tijdstip gedurende de cyclus of als de vrouw geen regelmatige menstruaties heeft en de vrouw in de voorafgaande week geslachtsgemeenschap heeft gehad, bestaat er een kans op zwangerschap. Om continue anticonceptie te waarborgen, moet een barrière-anticonceptiemethode worden gebruikt (zoals condooms) vanaf ten minste 7 dagen vóór de verwijdering. Na verwijdering moet de nieuwe anticonceptiemethode onmiddellijk worden gestart (volg de instructies voor het gebruik van de nieuwe anticonceptiemethode).
Idiopathische menorragie: Het systeem moet worden verwijderd of vervangen wanneer de symptomen van idiopathische menorragie terugkeren. Indien de symptomen na 5 jaar gebruik nog niet zijn teruggekeerd, kan overwogen worden om het systeem langer te gebruiken. Verwijder of vervang het systeem na uiterlijk 8 jaar.
Bescherming tegen endometriumhyperplasie tijdens oestrogeen-substitutietherapie: Het systeem moet na ten laatste 5 jaar verwijderd of vervangen worden.
Mirena wordt verwijderd door voorzichtig met een forceps aan de draadjes te trekken. Het gebruik van excessieve kracht/scherpe instrumenten tijdens het verwijderen van Mirena kan breuk van het spiraaltje veroorzaken. Na het verwijderen van Mirena moet het spiraaltje gecontroleerd worden om na te gaan of het intact is en of het in zijn geheel is verwijderd. Bij lastig verwijderen is in enkele gevallen gemeld dat de hormooncylinder over de horizontale armen gleed, zodat de armen in de cylinder verborgen werden. Een dergelijke situatie vereist geen verder ingrijpen als Mirena verder compleet is. De verdikkingen aan het uiteinde van de armen voorkomen normaal gesproken dat de cylinder helemaal loslaat van de T-vorm. Als de draadjes niet zichtbaar zijn, bepaal dan de locatie van het systeem via echografie of een andere methode. Indien het systeem zich in het cavum uteri bevindt, kan het worden verwijderd met een smalle forceps . Hierbij kan dilatatie van het cervixkanaal of een andere chirurgische ingreep nodig zijn.
Aanvullende informatie over speciale populaties
Pediatrische patiënten
Er is geen relevante aanwijzing voor het gebruik van Mirena vóór de menarche.
Geriatrische patiënten
Mirena werd niet onderzocht bij vrouwen ouder dan 65 jaar.
Patiënten met leverinsufficiëntie
Mirena is gecontra-indiceerd bij vrouwen met een acute leverziekte of een levertumor (zie rubriek 4.3).
Patiënten met nierinsufficiëntie
Mirena werd niet onderzocht bij vrouwen met een nierinsufficiëntie.
4.3 Contra-indicaties
- Zwangerschap of vermoeden van zwangerschap;
- Progestageenafhankelijke tumoren, bv. borstkanker;
- Bestaande of recidiverende ontsteking in het bekken;
- Cervicitis
- Infectie van de lagere genitale tractus;
- Postpartum endometritis;
- Abortus met een infectie in de afgelopen 3 maanden;
- Aandoeningen die tot een verhoogde gevoeligheid voor infectie leiden, waaronder gevorderde immunosuppressie;
- Cervixdysplasie;
- Maligne tumor van cervix of uterus;
- Niet-gediagnosticeerde abnormale uteriene bloeding;
- Congenitale of verworven uterusanomalie, waaronder uterusmyomen als ze het cavum uteri vervormen;
- Acute leverziekten of levertumor;
- Overgevoeligheid voor de werkzame stof of voor een van de in rubriek 6.1 vermelde hulpstoffen.
4.8 Bijwerkingen
Na insertie van Mirena ondervindt de meerderheid van de vrouwen veranderingen in het menstrueel bloedingspatroon. Tijdens de eerste 90 dagen na postmenstruele insertie van Mirena, worden verlengde bloedingen bij 22% en onregelmatige bloedingen bij 67% van de vrouwen waargenomen, afnemend tot respectievelijk 3% en 19% op het einde van het eerste gebruiksjaar. Aanvullend wordt amenorroe waargenomen bij 0% en oligomenorroe bij 11% van de vrouwen tijdens de eerste 90 dagen, stijgend tot respectievelijk 16% en 57% op het einde van het eerste gebruiksjaar. Op het einde van het 8e jaar gebruik van Mirena vertoont 3% van de vrouwen langdurig bloedverlies en 10% onregelmatige bloedingen; 34% is in amenorroe en 26% verliest af en toe wat bloed.
Wanneer Mirena gebruikt wordt in combinatie met een continue oestrogeen-substitutietherapie vallen de bloedingen bij de meerderheid van de vrouwen gedurende het eerste jaar progressief weg.
De frequenties van de bijwerkingen gerapporteerd met Mirena worden in onderstaande tabel 3 samengevat. De frequenties worden gedefinieerd als zeer vaak (≥ 1/10), vaak (≥ 1/100 tot <1/10), soms (≥ 1/1000 tot <1/100), zelden (≥ 1/10000 tot <1/1000) en onbekend. Onderstaande tabel 3 rapporteert de bijwerkingen volgens de MedDRA systeem/orgaanklassen (MedDRA SOCs). De frequenties zijn ruwe incidenties van de gebeurtenissen waargenomen in klinische studies in de indicaties anticonceptie en idiopathische menorragie/hevige menstruele bloedingen, met 5091 vrouwen en 12101 vrouwenjaren.
De bijwerkingen in klinische studies in de indicatie bescherming tegen endometriumhyperplasie tijdens oestrogeensubtitutietherapie (met 514 vrouwen en 1218,9 vrouwenjaren) werden met gelijkaardige frequenties waargenomen, tenzij anders vermeld in voetnoten.
Tabel 3: bijwerkingen
Systeem/orgaan-klassen | Zeer vaak | Vaak | Soms | Zelden | Onbekend |
Immuunsysteem-aandoeningen |
|
|
|
| Overgevoelig-heid inclusief huiduitslag, urticaria en angio-oedeem |
Psychische stoornissen |
| Depressieve stemming/ Depressie, |
|
|
|
Zenuwstelselaandoeningen | Hoofdpijn | Migraine |
|
|
|
Bloedvataandoeningen |
| Duizeligheid |
|
|
|
Maagdarmstelsel-aandoeningen | Pijn in abdomen/ | Nausea |
|
|
|
Huid- en onderhuidaandoeningen |
| Acne | Alopecie | Rash |
|
Skeletspierstelsel- en bindweefselaandoeningen |
| Rugpijn** |
|
|
|
Voortplantingsstelsel- en borstaandoeningen | Veranderingen in bloeding inclusief toegenomen en verminderde menstruele bloedingen, spotting, oligomenorroe en amenorroe | Infectie van het bovenste genitale systeem | Uterus-perforatie*** |
|
|
Onderzoeken |
| Gewichts-toename |
|
| Verhoogde bloeddruk |
De meest geschikte MedDRA-term is gebruikt om een bepaalde bijwerking en zijn synoniemen en verwante aandoeningen te beschrijven.
* Studies in endometriumbescherming: “Vaak”
** Studies in endometriumbescherming: “Zeer vaak”
*** Deze frequentie is gebaseerd op een grote prospectieve, vergelijkende, niet-interventionele cohortstudie met IUD-gebruiksters waarin werd aangetoond dat borstvoeding ten tijde van de insertie en insertie binnen maximaal 36 weken na de bevalling onafhankelijke risicofactoren zijn voor perforatie (zie rubriek 4.4). In klinische studies met Mirena waarin vrouwen die borstvoeding gaven niet werden opgenomen, was de frequentie van perforatie ‘zelden’.
Een afzonderlijke studie met 362 vrouwen die Mirena hebben gebruikt voor meer dan 5 jaar liet een consistent bijwerkingenprofiel zien in jaar 6 tot en met 8.
Infecties en parasitaire aandoeningen
Er zijn gevallen van sepsis (waaronder groep A-streptokokkensepsis) gerapporteerd na insertie van een IUD (zie rubriek 4.4).
Zwangerschap, puerperium en perinatale aandoeningen
Wanneer een vrouw zwanger raakt met Mirena in situ, is het relatieve risico op een ectopische zwangerschap verhoogd (zie rubriek 4.4).
Voortplantingsstelsel- en borstaandoeningen
Tijdens geslachtsgemeenschap kunnen de verwijderdraadjes door de partner gevoeld worden.
Bij het gebruik van Mirena in de indicatie bescherming tegen endometriumhyperplasie tijdens oestrogeensubtitutietherapie, is het risico op borstkanker onbekend. Er zijn gevallen van borstkanker gemeld (frequentie onbekend, zie rubriek 4.4 Bijzondere waarschuwingen en voorzorgen bij gebruik).
De kans op perforaties kan verhoogd zijn bij inserties post partum, bij vrouwen die borstvoeding geven en bij vrouwen met een uterus in retroflexie (zie rubriek 4.4 Bijzondere waarschuwingen en voorzorgen bij gebruik).
De volgende bijwerkingen werden in verband gebracht met de procedure voor het inbrengen of het verwijderen van Mirena:
Pijn tijdens de procedure, bloeding tijdens de procedure, insertiegerelateerde vasovagale reactie met duizeligheid of syncope. Bij een epileptische patiënt kan de procedure een aanval bespoedigen.
Melding van vermoedelijke bijwerkingen
Het is belangrijk om na toelating van het geneesmiddel vermoedelijke bijwerkingen te melden. Op deze wijze kan de verhouding tussen voordelen en risico’s van het geneesmiddel voortdurend worden gevolgd. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg wordt verzocht alle vermoedelijke bijwerkingen te melden via
Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten
www.fagg.be
Afdeling Vigilantie:
Website: www.eenbijwerkingmelden.be
e-mail: adr@fagg-afmps.be
7. HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN
Bayer SA-NV
Kouterveldstraat 7A 301
B-1831 Diegem (Machelen)
8. NUMMERS VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN
België: BE170737
Luxemburg: 2011051166
Nationaal nummer: 0205333
10. DATUM VAN HERZIENING VAN DE TEKST
Datum van goedkeuring van tekst: 07/2024
PRIJZEN
CNK code | Verpakking | ATC5 code | Prijs | Af-fabriek prijs | Voorschriftplichtig | Remgeld reguliere tegemoetkoming | Remgeld verhoogde tegemoetkoming |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1179902 | MIRENA 20MCG/24U SYSTEEM INTRA UTERIN 1 | G02BA03 | € 147,57 | - | Ja | - | - |