SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN
1. NAAM VAN HET DIERGENEESMIDDEL
VITAMINE B COMPLEX Kela, oplossing voor injectie voor varkens
4. FARMACOLOGISCHE GEGEVENS
4.2 Farmacodynamische eigenschappen
Dit diergeneesmiddel is een combinatie van wateroplosbare vitamines van de B-groep, namelijk:
thiamine (Vit. B1), riboflavine (Vit. B2), nicotinamide (Vit. B3), pantotheenzuur (Vit. B5), pyridoxine (Vit. B6) en cobalamine (Vit. B12).
Na omzetting in hun respectievelijke coenzymes spelen deze voornamelijk een belangrijke rol in het intermediaire metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten, alsook bij de DNA en RNA synthese.
4.3 Farmacokinetische eigenschappen
Hogergenoemde vitamines worden na intramusculaire toediening van dit diergeneesmiddel onmiddellijk ter beschikking gesteld.
Het transport van riboflavine, pyridoxine en vitamine B12 in het bloed naar de weefsels gebeurt gebonden aan eiwitten, dat van thiamine, nicotinamide en pantotheenzuur (als coenzyme A) met de rode bloedcellen. Pantotheenzuur circuleert eveneens als het ongebonden vrije zuur.
Thiamine wordt voornamelijk opgeslagen onder de vorm van zijn coenzyme, het thiaminepyrofosfaat (TPP).
Riboflavine wordt in de levercellen omgezet tot de coenzymes flavine adenine dinucleotide (FAD) en flavine mononucleotide (FMN).
Nicotinezuur participeert in de vorming van de pyridine nucleotides NADH en NADPH. Het kan tevens uit tryptophaan worden aangemaakt.
Coenzyme A wordt gevormd uit pantotheenzuur, terwijl pyridoxine in de lever wordt omgezet tot de coenzymes pyridoxalfosfaat (PLP) en pyridoxalaminefosfaat (PMP).
Vitamine B12 wordt in het lichaam omgezet in een aantal coenzymes, o.a. methylcobalamine en adenosylcobalamine.
In tegenstelling tot de vetoplosbare vitamines, is de opstapelingscapaciteit in de weefsels en bijgevolg de reserves aan wateroplosbare vitamines van de B-groep in het lichaam beperkt. Over het algemeen bevatten weefsels met een hoge metabolische activiteit (o.a. lever, nier, hart, hersenen) de hoogste concentraties. Eén uitzondering op de beperkte opstapelingscapaciteit van de B-vitamines vormt het vitamine B12 dat voornamelijk onder de vorm van actieve coenzymes in de lever wordt opgestapeld waardoor een belangrijke reserve aan dit vitamine kan bestaan en deficiëntie-symptomen zich pas na maanden van vitamine B12 gebrek kunnen manifesteren.
De B-vitamines worden voornamelijk met de urine uitgescheiden in onveranderde of gemetaboliseerde vorm. Over het algemeen vermeerdert de urinaire excretie bij een overaanbod aan deze vitamines. Vitamine B12 wordt eveneens met de gal uitgescheiden waarna een gedeelte terug wordt geresorbeerd (enterohepatische kringloop).