SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN
1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL
Aciclovir GSK 200 mg tabletten
Aciclovir GSK 800 mg tabletten
Aciclovir GSK 400 mg/5 ml suspensie voor oraal gebruik
2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING
Elke tablet bevat 200 mg of 800 mg aciclovir.
De suspensie voor oraal gebruik bevat 400 mg aciclovir per 5 ml.
Hulpstoffen met bekend effect: Aciclovir GSK 200 mg tabletten bevat lactosemonohydraat, Aciclovir GSK 400 mg/5 ml suspensie voor oraal gebruik bevat sorbitol (E420) en parabenen (E216 en E218).
Voor een volledige lijst van hulpstoffen, zie rubriek 6.1.
3. FARMACEUTISCHE VORM
Tabletten en suspensie voor oraal gebruik.
4. KLINISCHE GEGEVENS
4.1 Therapeutische indicaties
HERPES SIMPLEX
- Behandeling van herpes simplex infecties (HSV-infecties) van de huid en slijmvliezen, waaronder primaire en terugkerende herpes genitalis (uitgezonderd neonatale HSV-infecties en ernstige HSV-infecties bij immunodeficiënte kinderen);
- Profylaxe van herpes simplex infecties bij immunodeficiënte patiënten;
- Vermindering van recidiverende herpes simplex infecties bij immunocompetente patiënten.
HERPES ZOSTER
- Behandeling van zona (bij immunodeficiënte en immunocompetente patiënten);
- Preventie van zona-gerelateerde pijn zona bij immunocompetente patiënten van meer dan 50 jaar oud;
- Behandeling van varicella bij immunodeficiënte patiënten en bij immunocompetente risicopatiënten, zoals volwassenen en kinderen en adolescenten met huidletsels in het aangezicht.
Aciclovir GSK orale vormen kunnen ook worden toegediend volgend op de parenterale toediening
in de profylactische behandeling van cytomegalovirus infecties bij beenmergtransplantatie-
patiënten. Deze orale toediening volgend op een I.V. toediening laat toe de mortaliteit en het voorkomen van viremie te verminderen (zie bijsluiter Aciclovir GSK I.V.).
4.2 Dosering en wijze van toediening
Dosering.
VOLWASSENEN
- HSV
Behandeling van herpes simplex infecties:
Eén tablet Aciclovir GSK 200 mg of 2,5 ml suspensie, 5 x daags, met tussenpozen van 4 uur, waarbij de nachtdosis komt te vervallen.
De behandeling moet gedurende vijf dagen worden voortgezet en in gevallen van ernstige primaire infectie kan een langere behandeling noodzakelijk zijn.
De eerste dosis moet zo vlug mogelijk na het begin van de infectie worden ingenomen, terwijl bij terugkerende episodes de behandeling bij voorkeur wordt gestart tijdens het prodromale stadium, of anders direct na het verschijnen van de eerste letsels.
Bij zwaar immunodeficiënte patiënten (bij voorbeeld na een beenmergtransplantatie) of bij patiënten met verminderde darmresorptie, kan de dosis verdubbeld worden tot 400 mg of kan I.V.-toediening worden overwogen.
Profylaxe van herpes simplex infecties bij immunodeficiënte patiënten:
Eén tablet Aciclovir GSK 200 mg of 2,5 ml suspensie, 4 x daags, met tussenpozen van ongeveer 6 uur.
Bij ernstig immunodeficiënte patiënten (bv. na een beenmergtransplantatie) of bij patiënten met een verminderde darmresorptie, kan de dosis verdubbeld worden tot 400 mg per inname of kan met Aciclovir GSK I.V. behandeld worden.
De duur van de profylaxe hangt af van de duur van de risicoperiode.
Vermindering van recidiverende HSV infecties bij immuun-competente patiënten:
Aciclovir GSK 200 mg, 4 x daags om de 6 uur of Aciclovir GSK 400 mg (2 tabletten 200 mg of suspensie), 2 x daags om de 12 uur.
Gedurende een immunosuppressieve behandeling met Aciclovir GSK aan een dagdosis van 800 mg kan bij sommige patiënten een infectie optreden.
De behandeling zal onderbroken worden om de normale evolutie van de ziekte te kunnen evalueren na periodes van 6 en 12 maanden.
Een posologie van Aciclovir GSK 200 mg, 3 maal daags om de 8 uur en zelfs Aciclovir GSK 200 mg, 2 maal daags, om de 12 uur kan in sommige gevallen effectief zijn.
- VZV
Behandeling van varicella en herpes zoster infecties:
De dosis bedraagt 800 mg Aciclovir GSK vijfmaal daags om de 4 uur, waarbij de nachtdosis komt te vervallen, gedurende 7 dagen.
Voor de preventie van pijn geassocieerd met zona, moet de behandeling met aciclovir zo snel mogelijk gestart worden na het verschijnen van de symptomen en is enkel gegrond indien de behandeling gestart wordt ten laatste binnen de 72 uren die volgen op het begin van de huidletsels.
Bij zwaar immunodeficiënte patiënten of bij patiënten met een verminderde resorptie, dient een I.V.-toediening te worden overwogen.
De behandeling moet zo vlug mogelijk gestart worden na het begin van de infectie.
De resultaten van de behandeling zijn des te beter naarmate de behandeling vroeger gestart wordt.
Profylactische behandeling van CMV infectie bij beenmergtransplantatiepatiënten, na I.V. toediening: Aciclovir GSK 800 mg 4 maal daags gedurende 6 maanden.
PEDIATRISCHE PATIËNTEN
Gebruik voor de toediening van een dosis van 100 mg (1,25 ml suspensie voor oraal gebruik) de gegradueerde maatlepel uit de verpakking of een gegradueerde spuit. Verdun de suspensie voor oraal gebruik niet.
Behandeling van herpes simplex infecties en profylaxe van herpes simplex infecties bij immunogedeprimeerde kinderen:
Aan kinderen ouder dan 2 jaar wordt dezelfde dosis als aan volwassenen toegediend.
Aan kinderen jonger dan 2 jaar oud wordt de helft van de dosis voor volwassenen toegediend.
Behandeling van varicella
Kinderen ouder dan 6 jaar: 800 mg Aciclovir GSK, 4 maal daags.
Kinderen tussen 2 en 6 jaar: 400 mg Aciclovir GSK, 4 maal daags.
Kinderen jonger dan 2 jaar: 200 mg Aciclovir GSK, 4 maal daags.
De dosis kan ook worden berekend op basis van 20mg Aciclovir GSK per kg lichaamsgewicht, 4 maal daags.
De behandeling dient gedurende 5 dagen voortgezet te worden.
Men beschikt niet over specifieke gegevens voor de behandeling van herpes simplex infecties of voor de behandeling van herpes zoster infecties bij immunocompetente kinderen.
oudere personen
Bij oudere patiënten moet men met de mogelijkheid van nierinsufficiëntie rekening houden en moet de dosering daaraan worden aangepast (zie ‘Posologie bij nierinsufficiëntie’ hieronder).
Men moet voldoende vochttoevoer voorzien bij ouderen die hoge dosissen Aciclovir GSK toegediend krijgen.
Posologie BIJ NIERINSUFFICIËNTIE
Voorzichtigheid is geboden bij toediening van aciclovir aan patiënten met een verminderde nierfunctie. Er moet voor een voldoende hydratatie gezorgd worden.
Behandeling en profylaxe van herpes simplex infecties
Een dosis van 200 mg 2 maal daags met tussenpozen van ongeveer 12 uur is aanbevolen bij patiënten met een ernstig gestoorde nierfunctie (creatinineklaring < 10 ml/min.).
Behandeling van varicella en herpes zoster infecties
Bij patiënten met een ernstig gestoorde nierfunctie (creatinineklaring minder dan 10 ml/min.) wordt een dosering van 800 mg 2 maal daags met tussenpozen van ongeveer 12 uur aanbevolen. Bij patiënten met een matig gestoorde nierfunctie (creatinineklaring tussen 10-25 ml/min.) wordt een dosering van 800 mg 3 maal daags met tussenpozen van ongeveer 8 uur aanbevolen.
Wijze van toediening
De tabletten Aciclovir GSK moeten met vloeistof worden ingeslikt.
Schud de suspensie voor oraal gebruik voor gebruik, verdun ze niet.
Een gegradueerde maatlepel (1,25 ml, 2,5 ml en 5 ml) is in de verpakking bijgevoegd
4.3 Contra-indicaties
Overgevoeligheid voor het werkzaam bestanddeel, aciclovir, voor valaciclovir of voor één van de in de rubriek 6.1 vermelde hulpstoffen.
De tabletten van 200 mg bevatten lactose monohydraat. Patiënten met zeldzame erfelijke aandoeningen als galactose-intolerantie, Lapp-lactasedeficiëntie of glucose- galactosemalabsortie, dienen dit geneesmiddel niet te gebruiken.
De suspensie bevat sorbitol (E420). Patiënten met fructose-intolerantie (zeldzame erfelijke aandoening) dienen dit geneesmiddel niet te gebruiken.
4.8 Bijwerkingen
De frequentie categorieën gelinkt aan de hieronder vermelde bijwerkingen zijn schattingen. Voor de meeste effecten, waren er geen degelijke gegevens beschikbaar om een schatting te kunnen doen betreffende de incidentie. Bovendien, kan de incidentie van de bijwerkingen variëren naargelang de indicatie.
De volgende overeenkomst werd gebruikt voor de classificatie van de bijwerkingen per frequentie: zeer vaak (≥1/10), vaak (≥1/100, <1/10), soms (≥1/1000, <1/100), zelden (≥1/10 000, <1/1000), zeer zelden (<1/10 000).
Bloed- en lymfestelselaandoeningen:
Zeer zelden: anemie, leukopenie, trombopenie.
Immuunsysteemaandoeningen:
Zelden: anafylaxie.
Psychische en zenuwstelselaandoeningen:
Vaak: hoofdpijn, duizeligheid.
Zeer zelden: opwinding, confusie, tremor, ataxie, dysartrie, hallucinaties, psychotische symptomen, convulsies, somnolentie, encefalopathie, coma.
Deze reacties zijn over het algemeen omkeerbaar en en treden meestal op bij patiënten met nierinsufficiëntie of bij patiënten met andere predisponerende factoren (zie rubriek 4.4).
Ademhalingsstelsel-, borstkas- en mediastinumaandoeningen:
Zelden: dyspnoe.
Maagdarmstelselaandoeningen:
Vaak: misselijkheid, braken, diarree, buikpijn.
Lever- en galaandoeningen:
Zelden: omkeerbare verhoging van bilirubine en leverenzymes.
Zeer zelden: hepatitis, icterus.
Huid- en onderhuidaandoeningen:
Vaak: pruritus, rash (met inbegrip van fotosensibiliteit).
Soms: urticaria, versnelde diffuse haaruitval.
Vermits diffuse en versnelde haaruitval geassocieerd is aan diverse pathologische toestanden en aan diverse geneesmiddelen, is de relatie met aciclovir niet zeker.
Zelden: Quincke oedeem.
Nier- en urinewegaandoeningen:
Zelden: toename van de ureum- en creatininespiegels in het bloed.
Zeer zelden: acute nierinsufficiëntie, nierpijn.
Nierpijn kan geassocieerd zijn aan nierfalen.
Algemene aandoeningen en toedieningsplaatsstoornissen:
Vaak: vermoeidheid, koorts.
Melding van vermoedelijke bijwerkingen
Het is belangrijk om na toelating van het geneesmiddel vermoedelijke bijwerkingen te melden. Op deze wijze kan de verhouding tussen voordelen en risico’s van het geneesmiddel voortdurend worden gevolgd. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg wordt verzocht alle vermoedelijke bijwerkingen te melden via het nationale meldsysteem:
Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten
Afdeling Vigilantie
Postbus 97
1000 Brussel
Madou
Website: www.eenbijwerkingmelden.be
e-mail: adr@fagg.be
7. HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN
GlaxoSmithKline Pharmaceuticals s.a./n.v.
Avenue Fleming, 20
B-1300 Wavre
8. NUMMER(S) VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN
Aciclovir GSK 200 mg tabletten: BE124442
Aciclovir GSK 800 mg tabletten: BE143744
Aciclovir GSK 400 mg/5 ml suspensie voor oraal gebruik: BE161533
10. DATUM VAN HERZIENING VAN DE TEKST
11/2023
PRIJZEN
CNK code | Verpakking | ATC5 code | Prijs | Af-fabriek prijs | Voorschriftplichtig |
---|---|---|---|---|---|
0458133 | ACICLOVIR GSK TABL 35X800MG | J05AB01 | € 19,98 | - | Ja |
0889071 | ACICLOVIR GSK TABL 25X200MG | J05AB01 | € 12 | - | Ja |
1003607 | ACICLOVIR GSK SUSP 100ML 400MG/5ML | J05AB01 | € 18,77 | - | Ja |
1003615 | ZOVIRAX SUSP 200ML 400MG/5ML | J05AB01 | € 40,55 | - | Ja |