SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN
1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL
Flixotide 50 en 250 microgram/dosis - Aërosol, suspensie
Flixotide Diskus 100, 250 en 500 microgram/dosis - Inhalatiepoeder, voorverdeeld
2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING
Aërosol, suspensie
Elke dosis Flixotide 50 microgram levert 50 microgram fluticasonpropionaat per verstuiving.
Elke dosis Flixotide 250 microgram levert 250 microgram fluticasonpropionaat per verstuiving.
Inhalatiepoeder, voorverdeeld
Elke dosis Flixotide Diskus 100 microgram levert 100 microgram fluticasonpropionaat.
Elke dosis Flixotide Diskus 250 microgram levert 250 microgram fluticasonpropionaat.
Elke dosis Flixotide Diskus 500 microgram levert 500 microgram fluticasonpropionaat.
Hulpstof met bekend effect:
Iedere afgegeven dosis van Flixotide Diskus bevat ongeveer 12,5 mg lactosemonohydraat (dat melkeiwitten kan bevatten).
Voor de volledige lijst van hulpstoffen, zie rubriek 6.1.
3. FARMACEUTISCHE VORM
Aërosol, suspensie: Flixotide bevat fluticasonpropionaat onder vorm van zeer fijne partikels voor inhalatie via de mond.
Inhalatiepoeder, voorverdeeld:
Flixotide Diskus is een alternatieve inhalatievorm via de mond, die bijzonder aanbevolen is bij patiënten die moeilijkheden ondervinden om de aërosol correct te gebruiken.
4. KLINISCHE GEGEVENS
4.1 Therapeutische indicaties
Astma
Basisbehandeling van astma bij patiënten met minstens één van de volgende opstartcriteria:
- exacerbaties > 1 - 2 keer per week;
- exacerbaties met weerslag op de activiteit en slaap;
- nachtelijke astmasymptomen > 2 keer per maand;
- chronische symptomen die bijna dagelijks een kortwerkende bèta-2-agonist vereisen;
- expiratoire piekstroomwaarde: 60 - 80%;
- 20 - 30% piekstroomvariabiliteit.
Bij astmapatiënten met onstabiel astma, ondanks een profylactische behandeling, vermijdt Flixotide dat orale corticoïden moeten genomen worden.
Bij corticoïd-afhankelijk astma maakt Flixotide het mogelijk de orale corticoïden te verminderen of zelfs af te schaffen.
Chronisch Obstructieve Longziekten (COPD)
Fluticasonpropionaat wordt in combinatie met een behandeling met langwerkende bronchodilatatoren (bijvoorbeeld langwerkende bèta-agonisten (LABA)) aanbevolen voor de behandeling van patiënten met ernstige (FEV1 < 50% van de voorspelde waarde) en zeer ernstige COPD (FEV1< 30% van de voorspelde waarde) met frequente exacerbaties als de COPD onvoldoende onder controle komt met langwerkende bronchodilatatoren alleen.
4.2 Dosering en wijze van toediening
Dosering
De dosering is individueel en wordt door de arts bepaald volgens de ernst van de ziekte.
De patiënt moet gewaarschuwd worden dat Flixotide geen symptomatische behandeling is van een astma-aanval en dat de effecten zich slechts na enkele dagen laten voelen. De behandeling moet regelmatig en aan de aanbevolen dosissen gevolgd worden, ook als de patiënt asymptomatisch is.
Indien patiënten vinden dat de kortwerkende bronchodilatator minder doeltreffend wordt of dat ze meer inhalaties nodig hebben dan gewoonlijk, dan moeten ze een arts raadplegen.
Het kan nuttig zijn de mond met water te spoelen na elk gebruik omdat dit de incidentie van mondcandidiasis en heesheid blijkt te kunnen verminderen.
Het is niet nodig de dosis aan te passen bij bejaarden of patiënten met nier- of leverinsufficiëntie.
De patiënt bij wie de gebruikelijke dosis kortwerkende bèta-2-sympathicomimetica niet meer de verhoopte verlichting brengt, moet medisch gerevalueerd worden.
De dosis mag worden aangepast tot controle werd bereikt of mag worden verminderd tot de minimale werkzame dosis, afhankelijk van de individuele respons.
Astma
Volwassenen en adolescenten ouder dan 16 jaar
De onderhoudsdosis is de minimale dosis om het astma onder controle te brengen en mag niet lager zijn dan 100 microgram 2 maal per dag.
Voor de behandeling van een onstabiele patiënt situeert de aanvalsdosis zich doorgaans tussen 100 en 1000 microgram 2 maal per dag afhankelijk van de symptomatologie en van de longfunctie van de patiënt.
Vervolgens wordt de minimale doeltreffende dosering bepaald.
Een plotse verergering van de symptomen vereist een hogere dosering van corticoïden. Deze worden dringend toegediend onder medisch toezicht.
Maximale dagdosis: 2000 microgram/24 uur
Pediatrische patiënten
Kinderen ouder dan 4 jaar
50 tot 200 microgram, 2 maal per dag afhankelijk van de ernst van het astma.
Vervolgens wordt de minimale doeltreffende dosis bepaald.
Bij de meeste kinderen wordt het astma goed onder controle gehouden met een dosering van 50 tot 100 microgram, 2 maal per dag. Bij kinderen bij wie het astma onvoldoende onder controle blijkt, kan een extra voordeel verkregen worden door het verhogen van de dosering tot 200 microgram 2 maal per dag.
Maximale dagdosis: 400 microgram/24 uur.
Kinderen van 1 tot 4 jaar
Fluticasonpropionaat via inhalatie biedt een voordeel aan het jongere kind door het beheersen van herhaalde en aanhoudende astmasymptomen.
Klinische studies bij kinderen van 1 tot 4 jaar toonden aan dat de astmasymptomen optimaal onder controle gebracht worden met een dosis van 100 microgram tweemaal per dag, toegediend met behulp van een expansiekamer met gezichtsmasker, ontworpen voor de toediening van aërosols aan jonge kinderen (zoals de Babyhaler).
Het gebruik van de Diskus vorm is niet aanbevolen bij kinderen jonger dan 4 jaar.
Chronische obstructieve longziekten
Volwassenen
500 microgram tweemaal per dag als aanvullende behandeling bij langwerkende bronchodilatatoren (bijvoorbeeld LABA).
De behandeling moet dagelijks worden toegepast om een optimaal effect te bereiken. Dat kan 3 tot 6 maanden duren. Als echter geen enkele verbetering optreedt na 3 tot 6 maanden, moet de behandeling opnieuw geëvalueerd worden.
Flixotide: alleen de verpakking van 250 microgram is geschikt om deze dosis toe te dienen.
Flixotide Diskus: alleen de verpakkingen van 250 en 500 microgram zijn geschikt om deze dosis toe te dienen.
Overschakeling van patiënten die behandeld worden met orale glucocorticoïden.
Bij patiënten die gedurende langere perioden met systemische corticosteroïden of met hoge doses behandeld werden, zal de behandeling geleidelijk afgebouwd worden, onder medisch toezicht, met aandacht voor het optreden van tekenen van bijnierinsufficiëntie, aangezien de onderdrukte bijnierschorsfunctie gewoonlijk traag weer op gang komt.
Tijdens de eerste week moet Flixotide toegediend worden in combinatie met de gebruikelijke dosis systemische glucocorticoïden.
Na één week wordt de systemische toediening van glucocorticoïden geleidelijk verminderd. De verminderingen worden elke week doorgevoerd. Voor een onderhoudsdosis van 10mg prednisolon per dag of het equivalent van een ander glucocorticoïde, mag de dosisvermindering niet hoger zijn dan 1 mg per dag.
Voor een onderhoudsdosis van meer dan 10 mg prednisolon per dag kan men elke week grotere dosisverminderingen doorvoeren.
Een zeker aantal patiënten kan een malaise gewaarworden tijdens deze ontwenningsperiode (hoofdpijn, nausea, gewrichts- of spierpijn gedurende een volle week of zelfs langer) ondanks het behoud of zelfs een verbetering van de ademhalingsfunctie. Aan deze patiënten zal men aanbevelen door te gaan met het gebruik van Flixotide en met het progressief stoppen van de glucocorticoïden per os, tenzij objectieve tekenen van bijnierinsufficiëntie optreden.
Het is sterk aanbevolen dat patiënten die overgeschakeld werden van een behandeling met glucocorticoïden per os op Flixotide, een voldoende voorraad orale glucocorticoïden ter beschikking hebben en in het bezit zijn van een kaart waarop vermeld staat dat ze tijdens een periode van ernstige stress extra behoefte kunnen hebben aan glucocorticoïden via algemene weg.
Wijze van toediening
Flixotide en Flixotide Diskus mogen uitsluitend worden toegediend via inhalatie door de mond.
Bij patiënten die de inhalator gebruiken en bij wie de druk-inhalatie-coördinatie niet goed is, is het gebruik van een inhalatiekamer aanbevolen.
4.3 Contra-indicaties
Overgevoeligheid voor de werkzame stof of voor een van de in rubriek 6.1. vermelde hulpstoffen.
Flixotide is niet geschikt voor de behandeling van een status asthmaticus.
Voor het verlichten van de symptomen van een acute aanval moeten de patiënten een kortwerkende en snelwerkende bronchodilatator gebruiken.
Hoewel er geen verhoogd risico van infectie is tijdens de behandeling, is Flixotide gecontra-indiceerd bij patiënten met actieve of latente longtuberculose of neurotrope virusinfecties.
4.8 Bijwerkingen
De bijwerkingen die het vaakst worden gemeld tijdens de behandeling zijn candidiase van de mond en de keel, pneumonie (bij COPD-patiënten die al pneumonie hebben gehad), hese stem en contusie. Zeer zeldzame (< 1/10.000), maar mogelijk ernstige systemische effecten zijn remming van de bijnierfunctie, paradoxaal bronchospasme, hyperglykemie en anafylactische reacties. Als dit product wordt voorgeschreven aan patiënten met antecedenten van diabetes mellitus, dan moet rekening worden gehouden met zeldzame gevallen van hyperglykemie. Al de gemelde bijwerkingen zijn reversibel bij stopzetting van fluticasonpropionaat.
De bijwerkingen worden hieronder ingedeeld per systeem/orgaanklassen en per frequentie. De frequenties worden als volgt gedefinieerd: zeer vaak (≥1/10), vaak (≥1/100 en <1/10), soms (≥1/1.000 en <1/100), zelden (≥1/10.000 en <1/1.000), zeer zelden (<1/10.000) en niet bekend (kan met de beschikbare gegevens niet worden bepaald). Sommige van de bijwerkingen zijn in de klinische studies waargenomen met de hieronder vermelde frequenties. Andere zijn spontaan gerapporteerd tijdens de postmarketingbewaking. De frequentie kan dan niet worden bepaald op grond van de beschikbare gegevens en wordt dan geclassificeerd als “niet bekend”.
Orgaanklasse | Bijwerking(en) | Frequentie |
Infecties en parasitaire aandoeningen | Candidiasis van de mond en de keel 1 | Zeer vaak |
Immuunsysteem aandoeningen | Er zijn overgevoeligheidsreacties gemeld die gepaard gingen met de volgende symptomen: | |
Endocriene aandoeningen | Mogelijke systemische effecten omvatten (zie rubriek 4.4): | |
Voedings- en stofwisselingsstoornissen | Hyperglykemie | Zeer zelden |
Psychische stoornissen | Angst, slaapstoornissen en gedragsveranderingen, waaronder hyperactiviteit en prikkelbaarheid (vooral bij kinderen) | Zeer zelden |
Oogaandoeningen | Wazig zien (zie ook rubriek 4.4) | Frequentie niet bekend |
Ademhalingsstelsel-, borstkas- en mediastinum | Heesheid² | Vaak |
Huid- en onderhuid aandoeningen | Contusies | Vaak |
Beschrijving van geselecteerde bijwerkingen
1 Candidiasis van de mond en van de keel (spruw) komt bij bepaalde patiënten voor. De mond met water spoelen na gebruik van Flixotide kan deze patiënten helpen. Een symptomatische candidiasis kan behandeld worden met een topische fungicide behandeling terwijl de behandeling met Flixotide wordt voortgezet.
² Bij sommige patiënten kan inhalatie van fluticasonpropionaat heesheid veroorzaken. Die patiënten kunnen er baat bij hebben om onmiddellijk na de inhalatie de mond te spoelen met water.
Melding van vermoedelijke bijwerkingen
Het is belangrijk om na toelating van het geneesmiddel vermoedelijke bijwerkingen te melden. Op deze wijze kan de verhouding tussen voordelen en risico’s van het geneesmiddel voortdurend worden gevolgd. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg wordt verzocht alle vermoedelijke bijwerkingen te melden via het nationale meldsysteem:
Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten
www.fagg.be
Afdeling Vigilantie
Website: www.eenbijwerkingmelden.be
e-mail: adr@fagg-afmps.be
7. HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN
GlaxoSmithKline Pharmaceuticals s.a./n.v.
Avenue Fleming, 20
B-1300 Wavre
8. NUMMERS VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN
- Flixotide 50 microgram/dosis BE164446
- Flixotide 250 microgram/dosis BE164464
- Flixotide Diskus 100 microgram/dosis BE198746
- Flixotide Diskus 250 microgram/dosis BE198755
- Flixotide Diskus 500 microgram/dosis BE198764
10. DATUM VAN HERZIENING VAN DE TEKST
06/2024
PRIJZEN
CNK code | Verpakking | ATC5 code | Prijs | Af-fabriek prijs | Voorschriftplichtig |
---|---|---|---|---|---|
1086636 | FLIXOTIDE 250 INHAL DOS 120X250MCG | R03BA05 | € 30,25 | - | Ja |
1221522 | FLIXOTIDE 100 DISKUS PULV INH 60DOS | R03BA05 | € 12,66 | - | Ja |
1221530 | FLIXOTIDE 250 DISKUS PULV INH 60DOS | R03BA05 | € 21,18 | - | Ja |
1221548 | FLIXOTIDE 500 DISKUS PULV INH 60DOS | R03BA05 | € 30,25 | - | Ja |
1547470 | FLIXOTIDE INHALATOR 120 DOSES 50MCG | R03BA05 | € 12,49 | - | Ja |