SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN
1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL
Bexsero suspensie voor injectie in voorgevulde spuit
Meningokokken groep B‑vaccin (rDNA, component, geadsorbeerd)
2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING
Een dosis (0,5 ml) bevat:
Recombinant Neisseria meningitidis groep B NHBA‑fusie‑eiwit 1, 2, 3 | 50 microgram |
Recombinant Neisseria meningitidis groep B NadA‑eiwit 1, 2, 3 | 50 microgram |
Recombinant Neisseria meningitidis groep B fHbp‑fusie‑eiwit 1, 2, 3 | 50 microgram |
Buitenmembraanvesikels (BMV) van Neisseria meningitidis groep B‑stam | 25 microgram |
1 Geproduceerd in E. coli‑cellen door recombinant‑DNA‑technologie
2 Geadsorbeerd aan aluminiumhydroxide (0,5 mg Al³+)
3 NHBA (Neisseria heparine‑bindend antigeen), NadA (Neisseria‑adhesine A), fHbp (factor H‑bindend eiwit)
Voor de volledige lijst van hulpstoffen, zie rubriek 6.1.
3. FARMACEUTISCHE VORM
Suspensie voor injectie.
Melkwitte vloeibare suspensie.
4. KLINISCHE GEGEVENS
4.1 Therapeutische indicaties
Bexsero is geïndiceerd voor de actieve immunisatie van personen van 2 maanden en ouder tegen invasieve meningokokkenziekte veroorzaakt door Neisseria meningitidis groep B.
Bij het vaccineren moet rekening worden gehouden met het effect van invasieve ziekte bij verschillende leeftijdsgroepen, evenals met de variabiliteit van de epidemiologie van antigenen voor groep B‑stammen in verschillende geografische gebieden. Zie rubriek 5.1 voor informatie over bescherming tegen specifieke groep B‑stammen.
Dit vaccin dient te worden gebruikt in overeenstemming met officiële aanbevelingen.
4.2 Dosering en wijze van toediening
Dosering
Tabel 1. Samenvatting van de dosering
Leeftijd bij eerste dosis | Primaire immunisatie | Intervallen tussen primaire doses | Booster |
Zuigelingen van 2 tot en met 5 maanden a | Drie doses, elk van 0,5 ml | Niet minder dan 1 maand | Ja, één dosis tussen 12 en 15 maanden oud met een interval van ten minste 6 maanden tussen de primaire serie en de boosterdosis b, c |
Twee doses, elk van 0,5 ml | Niet minder dan 2 maanden | ||
Zuigelingen van 6 tot en met 11 maanden | Twee doses, elk van 0,5 ml | Niet minder dan 2 maanden | Ja, één dosis in het tweede levensjaar met een interval van minimaal 2 maanden tussen de primaire serie en de boosterdosis c |
Kinderen van 12 tot en met 23 maanden | Twee doses, elk van 0,5 ml | Niet minder dan 2 maanden | Ja, één dosis met een interval van 12 tot en met 23 maanden tussen de primaire serie en de boosterdosis c |
Kinderen van 2 tot en met 10 jaar | Twee doses, elk van 0,5 ml | Niet minder dan 1 maand | Een boosterdosis dient overwogen te worden bij personen met een blijvend risico op blootstelling aan meningokokkenziekte, op basis van officiële aanbevelingen d |
Adolescenten (11 jaar of ouder) en volwassenen* |
a De eerste dosis moet niet worden gegeven op de leeftijd jonger dan 2 maanden. De veiligheid en werkzaamheid van Bexsero bij zuigelingen jonger dan 8 weken zijn nog niet vastgesteld. Er zijn geen gegevens beschikbaar.
b In geval van uitstel mag de booster niet later dan op een leeftijd van 24 maanden worden gegeven.
c Zie rubriek 5.1. De noodzaak voor en tijdsplanning van een boosterdosis na dit vaccinatieschema is niet vastgesteld
d Zie rubriek 5.1.
* Gegevens over volwassenen ouder dan 50 jaar ontbreken.
Wijze van toediening
Het vaccin wordt toegediend via een diepe intramusculaire injectie, bij voorkeur in het anterolaterale gedeelte van de dij bij zuigelingen, of in de streek van de deltaspier van de bovenarm bij oudere personen.
Als meer dan één vaccin tegelijk wordt toegediend, moeten afzonderlijke injectieplaatsen worden gebruikt.
Het vaccin mag niet intraveneus, subcutaan of intradermaal worden toegediend, en mag niet worden gemengd met andere vaccins in dezelfde spuit.
Voor instructies over het hanteren van het vaccin voorafgaand aan toediening, zie rubriek 6.6.
4.3 Contra‑indicaties
Overgevoeligheid voor de werkzame stof(fen) of voor een van de in rubriek 6.1 vermelde hulpstof(fen).
4.8 Bijwerkingen
Overzicht van het veiligheidsprofiel
De veiligheid van Bexsero is geëvalueerd in 17 onderzoeken, inclusief 10 gerandomiseerde gecontroleerde klinische studies met 10.565 proefpersonen (vanaf de leeftijd van 2 maanden) die minimaal één dosis Bexsero toegediend kregen. Van de personen die Bexsero toegediend kregen, waren 6.837 zuigelingen en kinderen (jonger dan 2 jaar), 1.051 kinderen (van 2 tot 10 jaar) en 2.677 adolescenten en volwassenen. Van de proefpersonen die de primaire immunisatieserie voor zuigelingen van Bexsero toegediend kregen, kregen 3.285 een boosterdosis in het tweede levensjaar.
De meest voorkomende lokale en systemische bijwerkingen bij zuigelingen en kinderen (jonger dan 2 jaar) die in klinische studies zijn waargenomen, waren gevoeligheid en erytheem op de injectieplaats, koorts en prikkelbaarheid.
In klinische onderzoeken bij zuigelingen gevaccineerd op de leeftijd van 2, 4 en 6 maanden, is bij 69% tot 79% van de proefpersonen melding gemaakt van koorts (≥ 38°C) wanneer Bexsero gelijktijdig werd toegediend met standaardvaccins (die de volgende antigenen bevatten: 7‑valent pneumokokkenconjugaat, difterie, tetanus, acellulair pertussis, hepatitis B, geïnactiveerde poliomyelitis en Haemophilus influenzae type b) in vergelijking met 44% tot 59% van de proefpersonen die alleen de standaardvaccins kregen toegediend. Bij zuigelingen die Bexsero en standaardvaccins toegediend kregen, is ook vaker melding gemaakt van het gebruik van antipyretica. Wanneer alleen Bexsero werd toegediend, kwam koorts bij zuigelingen even vaak voor als bij standaardzuigelingenvaccins die tijdens klinische studies werden toegediend. Eventuele koorts volgde in het algemeen een voorspelbaar patroon, waarbij de meeste koortsgevallen de dag na de vaccinatie over waren.
De meest voorkomende lokale en systemische bijwerkingen waargenomen bij adolescenten en volwassenen waren pijn op de injectieplaats, malaise en hoofdpijn.
Er is geen toename waargenomen in de incidentie of ernst van bijwerkingen bij opeenvolgende doses in de vaccinatiereeks.
Tabel met bijwerkingen
Bijwerkingen (na primaire immunisatie of boosterdosis) die ten minste als mogelijk gerelateerd aan de vaccinatie kunnen worden beschouwd, zijn naar frequentie ingedeeld.
De frequentie is als volgt geclassificeerd:
Zeer vaak: (≥ 1/10)
Vaak: (≥ 1/100, < 1/10)
Soms: (≥ 1/1.000, < 1/100)
Zelden: (≥ 1/10.000, < 1/1.000)
Zeer zelden: (< 1/10.000)
Niet bekend: (kan met de beschikbare gegevens niet worden bepaald)
De bijwerkingen worden binnen elke frequentiegroep gerangschikt in aflopende volgorde van ernst.
Naast de meldingen uit klinische onderzoeken, zijn ook de wereldwijd ontvangen vrijwillige meldingen over bijwerkingen van Bexsero sinds de introductie op de markt in de volgende lijst opgenomen. Aangezien deze bijwerkingen vrijwillig zijn gemeld door een populatie van onbekende omvang, is het niet altijd mogelijk om een betrouwbare schatting van de frequentie te geven en worden ze daarom hier vermeld met de frequentie Niet bekend.
Zuigelingen en kinderen (tot en met 10 jaar)
Bloed- en lymfestelselaandoeningen
Niet bekend: lymfadenopathie
Immuunsysteemaandoeningen
Niet bekend: allergische reacties (waaronder anafylactische reacties)
Voedings‑ en stofwisselingsstoornissen
Zeer vaak: eetstoornissen
Zenuwstelselaandoeningen
Zeer vaak: slaperigheid, ongewoon huilen, hoofdpijn
Soms: insulten (inclusief febriele insulten)
Niet bekend: hypotoon-hyporesponsieve episode, meningeale prikkeling (tekenen van meningeale prikkeling zoals stijfheid van de nek of fotofobie zijn kort na de vaccinatie sporadisch gemeld. Deze symptomen waren mild en van voorbijgaande aard).
Bloedvataandoeningen
Soms: bleekheid (zelden na booster)
Zelden: ziekte van Kawasaki
Maagdarmstelselaandoeningen
Zeer vaak: diarree, braken (soms na booster)
Huid‑ en onderhuidaandoeningen
Zeer vaak: huiduitslag (kinderen van 12 tot en met 23 maanden) (soms na booster)
Vaak: huiduitslag (zuigelingen en kinderen van 2 tot en met 10 jaar)
Soms: eczeem
Zelden: urticaria
Skeletspierstelsel‑ en bindweefselaandoeningen
Zeer vaak: artralgie
Algemene aandoeningen en toedieningsplaatsstoornissen
Zeer vaak: koorts (≥ 38 °C), gevoeligheid op de injectieplaats (inclusief ernstige gevoeligheid op de injectieplaats, gedefinieerd als huilen wanneer de geïnjecteerde ledemaat wordt bewogen), erytheem op de injectieplaats, zwelling op de injectieplaats, verharding op de injectieplaats, prikkelbaarheid
Soms: koorts (≥ 40 °C)
Niet bekend: injectieplaatsreacties (inclusief uitgebreide zwelling van de gevaccineerde ledemaat, blaren op of rondom de injectieplaats en een nodus op de injectieplaats die meer dan een maand kan aanhouden)
Adolescenten (van 11 jaar en ouder) en volwassenen
Bloed- en lymfestelselaandoeningen
Niet bekend: lymfadenopathie
Immuunsysteemaandoeningen
Niet bekend: allergische reacties (waaronder anafylactische reacties)
Zenuwstelselaandoeningen
Zeer vaak: hoofdpijn
Niet bekend: syncope of vasovagale reacties op een injectie, meningeale prikkeling (tekenen van meningeale prikkeling zoals stijfheid van de nek of fotofobie zijn kort na de vaccinatie sporadisch gemeld. Deze symptomen waren mild en van voorbijgaande aard).
Maagdarmstelselaandoeningen
Zeer vaak: misselijkheid
Huid‑ en onderhuidaandoeningen
Niet bekend: huiduitslag
Skeletspierstelsel‑ en bindweefselaandoeningen
Zeer vaak: myalgie, artralgie
Algemene aandoeningen en toedieningsplaatsstoornissen
Zeer vaak: pijn op de injectieplaats (inclusief ernstige pijn op de injectieplaats, gedefinieerd als niet in staat normale dagelijkse activiteiten uit te voeren), zwelling op de injectieplaats, verharding op de injectieplaats, erytheem op de injectieplaats, malaise
Niet bekend: koorts, injectieplaatsreacties (inclusief uitgebreide zwelling van de gevaccineerde ledemaat, blaren op of rondom de injectieplaats en een nodus op de injectieplaats die meer dan een maand kan aanhouden)
Melding van vermoedelijke bijwerkingen
Het is belangrijk om na toelating van het geneesmiddel vermoedelijke bijwerkingen te melden. Op deze wijze kan de verhouding tussen voordelen en risico’s van het geneesmiddel voortdurend worden gevolgd. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg wordt verzocht alle vermoedelijke bijwerkingen te melden via het nationale meldsysteem:
België | Luxemburg |
7. HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN
GSK Vaccines S.r.l
Via Fiorentina 1
53100 Siena
Italië
8. NUMMER(S) VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN
EU/1/12/812/001
EU/1/12/812/002
EU/1/12/812/003
EU/1/12/812/004
10. DATUM VAN HERZIENING VAN DE TEKST
26/04/2023 (v15)
Gedetailleerde informatie over dit geneesmiddel is beschikbaar op de website van het Europees Geneesmiddelenbureau http://www.ema.europa.eu.
1
PRIJZEN
CNK code | Verpakking | ATC5 code | Prijs | Af-fabriek prijs | Voorschriftplichtig |
---|---|---|---|---|---|
3032513 | BEXSERO SUSP INJ VOORGEVULDE SPUIT 1 DOSIS | J07AH09 | € 86,52 | - | Ja |