1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL
Prolopa HBS 125, 100 mg/25 mg, capsules met verlengde afgifte, hard
Prolopa 125, 100 mg/25 mg, dispergeerbare tabletten
Prolopa 250, 200 mg/50 mg, tabletten
2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING
De actieve bestanddelen zijn levodopa en benserazide
Prolopa HBS 125 capsules met verlengde afgifte, hard : 100 mg levodopa en 25 mg benserazide onder de vorm van benserazidehydrochloride (28,5 mg) per capsule.
Prolopa 125 dispergeerbare tabletten : 100 mg levodopa en 25 mg benserazide onder de vorm van benserazidehydrochloride (28,5 mg) per tablet.
Prolopa 250 tabletten : 200 mg levodopa en 50 mg benserazide onder de vorm van benserazidehydrochloride (57 mg) per tablet.
Voor een volledige lijst van hulpstoffen, zie rubriek 6.1.
3. FARMACEUTISCHE VORMEN
Capsule met verlengde afgifte, hard ; tablet en dispergeerbare tablet
Prolopa HBS 125 capsules met verlengde afgifte, hard zijn tweekleurig (blauw en groen) met in rode letters de vermelding “Roche”.
Prolopa 125 dispergeerbare tabletten zijn witte cilindrische tabletten, met aan de ene zijde de vermelding “Roche 125” en aan de andere zijde een breukgleuf.
Prolopa 250 tabletten zijn cilindrische bruin-roze tabletten die in vier kunnen worden gebroken, met aan één zijde de vermelding “Roche” en een zeshoek.
4. KLINISCHE GEGEVENS
4.1 Therapeutische indicaties
Prolopa is aangewezen voor de behandeling van de ziekte van Parkinson en van postencefalitisch, arteriosclerotisch, toxisch parkinsonisme met uitzondering van medicamenteus parkinsonisme (bijv. neuroleptica).
De vorm Prolopa 125 dispergeerbare tabletten is bijzonder geschikt voor patiënten met slikmoeilijkheden.
Prolopa HBS 125 is bestemd voor patiënten die verscheidene types van schommelingen van de therapeutische respons vertonen, vooral schommelingen die worden veroorzaakt door variaties van de plasmaconcentratie (bijv. "dosispiek-dyskinesieën" en "einde-dosis-deterioraties"), alsook voor een betere controle van de nachtelijke symptomen. De huidige ervaring laat niet toe zich uit te spreken over het eventueel voordeel de behandeling te beginnen met Prolopa HBS 125 bij patiënten die nooit behandeld zijn met levodopa alleen of in combinatie met een decarboxylase-inhibitor, in een conventionele toedieningsvorm.
4.2 Dosering en wijze van toediening
Standaardposologie
Zoals voor iedere dopatherapie geldt, moet de behandeling zeer geleidelijk worden ingesteld; bovendien dient men in alle stadia van de aandoening de dosering te bepalen en aan elk individueel geval aan te passen; daarbij dient men ervoor te zorgen dat de dosering zo laag mogelijk wordt gehouden. De hieronder uiteengezette doseringsinstructies zijn dus slechts indicatief.
A. Periode van geleidelijke verhoging van de dosering :
(De patiënt werd voordien nooit met levodopa behandeld).
De initiële dosis bedraagt 1 dispergeerbare tablet Prolopa 125 (of 1/2 tablet Prolopa 250) driemaal per dag. De initiële dosis vervolgens wekelijks verhogen met telkens 125 mg (1 dispergeerbare tablet Prolopa 125 of 1/2 tablet Prolopa 250) totdat de individuele doeltreffende dosis bereikt is.
Als de patiënt zeer regelmatig gevolgd wordt, kan de dosering sneller worden verhoogd; het is dan mogelijk de dagelijkse dosering bijv. tweemaal per week met 125 mg te verhogen.
Het interval tussen de inname en het optreden van het effect van Prolopa hangt ten dele af van het toegepaste doseringsschema, maar men is over het algemeen van oordeel dat de eerste effecten na een week duidelijk zijn. Na ongeveer een maand is het effect bijna maximaal.
Veel patiënten reageren reeds relatief goed op doses die lager zijn dan 750 mg/dag. Als het nodig is meer dan 750 mg/dag te geven, is het aangeraden enkele weken te wachten voordat men de dosering opnieuw verhoogt, omdat het gunstig effect op lange termijn kan toenemen zonder de dosering te verhogen.
In de zeldzame gevallen waarin de eenheidsdosis die in dit doseringsschema aanbevolen wordt, te hoog blijkt te zijn, is het aangewezen eenheidsdoses van 62,5 mg (1/2 dispergeerbare tablet Prolopa 125 of 1/4 tablet Prolopa 250) te gebruiken - deze dienen dan frequenter gedurende de dag te worden toegediend, waarbij de totale dagdosis op hetzelfde niveau wordt gehouden.
De maximale dagdosis mag het equivalent van 8 tabletten Prolopa 250 niet overschrijden. Het maximale aantal per inname is 2 tabletten Prolopa 250, maar over het algemeen geeft men er de voorkeur aan de dosis van 1 tablet per inname niet te overschrijden, maar het aantal innamen ter verhogen.
Bij combinatie met anticholinergica wordt de dosis Prolopa niet fundamenteel gewijzigd en blijft ze een probleem van individuele titratie.
In geval van combinatie met andere types van geneesmiddelen tegen parkinsonisme (bijv. amantadine of directe dopamine-agonisten) kan het nodig zijn de dosering van Prolopa te verminderen; de individuele titratie van Prolopa, gebaseerd op de respons van de patiënt, blijft van kracht. Voor de aanpassing van de dosering van de andere geneesmiddelen tegen parkinsonisme dient men zich te baseren op de aanbevelingen die gegeven worden in de respectievelijke bijsluiters.
Schema voor de vervanging van levodopa door Prolopa
Het is mogelijk levodopa onmiddellijk te vervangen door Prolopa toe te dienen in een dosering die slechts 20 % aanbrengt van de dosis levodopa die tevoren gebruikt werd. Als de patiënt bijv. 4 g levodopa per dag nam, komt de toe te dienen dosis Prolopa overeen met 8 dispergeerbare tabletten Prolopa 125 of 4 tabletten Prolopa 250 (800 mg levodopa).
B. Onderhoudsbehandeling
Het is aanbevolen de dagdosis te verdelen over minstens drie innamen. De gemiddelde onderhoudsdosis bedraagt 1 dispergeerbare tablet Prolopa 125 of 1/2 tablet Prolopa 250, 4 à 6 maal per dag. Daar de verbetering schommelingen kan ondergaan, moet de verdeling van de totale dagdosis worden aangepast aan de individuele behoeften (daarbij wordt rekening gehouden zowel met het aantal innamen als met de verdeling van de innamen in de loop van de dag). Dit geldt eveneens voor patiënten bij wie er in de loop van de dag uitgesproken schommelingen van de doeltreffendheid optreden (bijv. het "on-off"-fenomeen). Omdat Prolopa dispergeerbare tabletten 125 en Prolopa 250 tabletten deelbaar zijn, vergemakkelijken ze deze verdeling van de dagdosis.
De behandeling moet levenslang worden voortgezet aangezien het om een substitutiebehandeling gaat.
Bijzondere opmerking over de behandeling op lange termijn
Zonder te spreken van gewenning in de strikte zin van het woord stelt men vast dat een aantal patiënten na verscheidene jaren behandeling ontsnappen aan de therapeutische respons op levodopa. De verhoging van de doses van Prolopa of de toevoeging van andere geneesmiddelen tegen parkinsonisme aan de behandeling kan in sommige gevallen een tijdelijke oplossing voor deze complicatie zijn.
Gebruik van Prolopa HBS 125
In geval van "on-off"-fenomenen kan het gebruik van Prolopa HBS 125 worden overwogen. Men dient in die gevallen de conventionele Prolopa tabletten te vervangen door Prolopa HBS 125-capsules; daarbij worden gedurende de eerste 2-3 dagen dezelfde totale dagdosis en dezelfde innamefrequentie aangehouden. De dosis dient vervolgens geleidelijk verhoogd te worden met ongeveer 50 %, wegens de geringere biologische beschikbaarheid van deze vorm. De doeltreffende dosis van Prolopa HBS 125 is strikt individueel en moet langzaam en voorzichtig opgezocht worden; daarbij worden intervallen van minstens 2-3 dagen in acht genomen tussen elke aanpassing van de dosis, en wordt de dosis waarvan het effect als onvoldoende beoordeeld wordt, verhoogd met 1 capsule. De patiënten moeten op de hoogte worden gebracht van de mogelijkheid van een tijdelijke verslechtering van hun toestand.
Wegens de farmacokinetische eigenschappen van Prolopa HBS 125 begint de werking ervan pas ongeveer 3 uur na toediening ervan. Het is mogelijk sneller doeltreffende plasmaconcentraties te bereiken door de inname van Prolopa HBS 125 te combineren met de supplementaire inname van standaard Prolopa. Dit is bijzonder nuttig voor de eerste inname van Prolopa HBS 125, om het tijdsverloop tussen de inname en de werking te verkorten en de initiële ochtendstijfheid te beperken.
Als de doeltreffendheid bij een dagdosering van 15 capsules Prolopa HBS 125 niet voldoende blijkt te zijn, geeft men er de voorkeur aan weer de vroegere behandeling met een conventionele toedieningsvorm van Prolopa toe te passen.
Bij patiënten met nachtelijke symptomen heeft men goede resultaten genoteerd bij de geleidelijke verhoging van de laatste dosis tot 3 capsules Prolopa HBS 125 bij het slapengaan. De patiënten moeten aandachtig worden gevolgd wegens het mogelijk optreden van psychische stoornissen.
Bij elke patiënt moet zorgvuldig worden gezocht naar de onderhoudsdosis, vooral bij bejaarde patiënten die bijzonder gevoelig zijn voor ongewenste effecten en meer specifiek voor verwardheid.
Wijze van toediening
De Prolopa HBS 125 capsules moeten steeds in hun geheel worden ingeslikt, zonder te kauwen. De Prolopa tabletten kunnen in kleine stukjes worden gebroken en met een glas water worden ingeslikt om de inname ervan te vergemakkelijken. De dispergeerbare tabletten Prolopa 125 dienen in wat water (ten minste 25 ml per tablet) opgelost te worden. De aldus bekomen suspensie is smaakloos, er kan echter een beetje suiker of vruchtensiroop aan toegevoegd worden. Na het opdrinken van het product blijft er meestal een witachtig waas achter op de wand van het glas. Dit bestaat niet uit actieve bestanddelen, maar uit een residu van de hulpstoffen. Het is aangeraden Prolopa 30 minuten voor of één uur na de maaltijden of in ieder geval met voedsel en vloeistof in te nemen.
4.3 Contra-indicaties
- Levodopa-benserazide mag niet gegeven worden in geval van overgevoeligheid voor levodopa, benserazide of voor één van de in rubriek 6.1 vermelde hulpstoffen.
- Prolopa HBS 125, capsules met verlengde afgifte, hard, bevat sojaolie. Prolopa HBS 125 mag niet gegeven worden in geval van allergie voor pinda's of soja
- Levodopa-benserazide mag niet gegeven worden aan patiënten met een decompensatie van de endocriene (bijvoorbeeld feochromocytoom, hyperthyroïdie, syndroom van Cushing), de nier- of de leverfuncties.
- Levodopa-benserazide mag niet gegeven worden aan patiënten jonger dan 25 jaar (het skelet moet volgroeid zijn).
- Levodopa-benserazide mag niet gegeven worden in geval van hartaandoeningen (bijvoorbeeld ernstige hartaritmieën en hartinsufficiëntie).
- Levodopa-benserazide mag niet gegeven worden in geval van psychiatrische aandoeningen met een psychotische component.
- Levodopa-benserazide mag niet gegeven worden in geval van gesloten-hoekglaucoom.
- Levodopa-benserazide mag niet gegeven worden in geval van maag- of duodenumulcus in de actieve fase.
- Levodopa-benserazide mag niet gegeven worden bij een combinatie van levodopabenserazide met niet-selectieve MAO-remmers of reserpine. De selectieve MAO-B-remmers, zoals selegiline en rasagiline, en de selectieve MAO-A-remmers, zoals moclobemide, zijn evenwel niet tegenaangewezen. Aangezien echter de combinatie van een MAO-A-remmer en een MAO-B-remmer evenwaardig is aan een niet-selectieve MAO-remmer mag deze combinatie niet samen met levodopa-benserazide toegediend worden. (Zie rubriek 4.5)
- Levodopa-benserazide mag niet gegeven worden aan zwangere vrouwen of aan vrouwen die zwanger zouden kunnen worden en geen betrouwbare contraceptiemethode toepassen (zie rubriek 4.6). Indien zwangerschap optreedt bij een vrouw die levodopa-benserazide neemt, dient de medicatie stopgezet te worden (zoals voorgeschreven door de behandelende arts).
4.8 Bijwerkingen
De volgende bijwerkingen zijn gemeld (frequentie niet bekend, kan met de beschikbare gegevens niet worden bepaald) tijdens gebruik van levodopa-benserazide:
Frequentiecategoriën zijn als volgt:
Zeer vaak (≥1/10)
Vaak (≥1/100, <1/10)
Soms (≥1/1.000, <1/100)
Zelden (≥1/10.000, <1/1.000)
Zeer zelden (<1/10.000)
Niet bekend (kan met de beschikbare gegevens niet worden bepaald)
Bloed- en lymfestelselaandoeningen | |
Frequentie niet bekend | hemolytische anemie |
leukopenie | |
trombocytopenie | |
Voedings- en stofwisselingsstoornissen | |
Frequentie niet bekend | verminderde eetlust |
Psychische stoornissen | |
Frequentie niet bekend | dopamine-ontregelingssyndroom |
verwardheid | |
depressie | |
agitatie* | |
angst* | |
slapeloosheid* | |
hallucinatie* | |
waanvoorstellingen* | |
desoriëntatie* | |
pathologisch gokken | |
verhoogd libido | |
hypersexualiteit | |
compulsief geld uitgeven of -koopgedrag | |
compulsief eetgedrag | |
symptomen van eetstoornis | |
Zenuwstelselaandoeningen | |
Frequentie niet bekend | ageusie |
dysgeusie | |
dyskinesie (choreatisch of athetotisch) | |
fluctuaties van de therapeutische respons | |
‘freezing’ verschijnselen | |
‘end-of-dose’verslechtering | |
‘on-off’ verschijnselen | |
slaperigheid | |
plotseling optredende slaap | |
Hartaandoeningen | |
Frequentie niet bekend | aritmie |
Bloedvataandoeningen | |
Frequentie niet bekend | orthostatische hypotensie |
Maagdarmstelselaandoeningen | |
Frequentie niet bekend | misselijkheid |
braken | |
diarree | |
Abnormale kleuring van het speeksel | |
Abnormale kleuring van de tong | |
Abnormale kleuring van de tanden | |
Abnormale kleuring van de orale mucosa | |
Lever- en galaandoeningen | |
Frequentie niet bekend | stijging van transaminases |
stijging van alkalische fosfatase | |
stijging van gamma-glutamyltransferase | |
Huid- en onderhuidaandoeningen | |
Frequentie niet bekend | pruritis |
(huid)uitslag | |
Abnormale kleuring van zweet | |
Skeletspierstelsel- en bindweefselaandoeningen | |
Frequentie niet bekend | ‘restless legs’-syndroom |
Nier-en urinewegaandoeningen | |
Frequentie niet bekend | verhoogd BUN (bloed ureum-stikstof) |
chromaturie |
*Deze bijwerkingen kunnen met name voorkomen bij oudere patiënten en bij patiënten met een voorgeschiedenis van deze aandoeningen.
Zenuwstelselaandoeningen: Dyskinesie (waaronder choreatisch of athetotisch) kan ontstaan in latere stadia van de behandeling. Doorgaans verdwijnt de dyskinesie of wordt het draaglijk door de dosering te verlagen. Bij langdurige behandeling kunnen ook fluctuaties in de therapeutische respons optreden (‘freezing’, ‘end-of-dose’ verergering en ‘on-off’ verschijnselen). Die verdwijnen meestal, of worden draaglijk, door de dosering aan te passen en door de toediening van kleinere, meer frequente eenheidsdoses. Daarna is een poging tot opnieuw verhogen van de dosering mogelijk om de werkzaamheid te verbeteren.
Levodopa-benserazide is in verband gebracht met slaperigheid en is zeer zelden in verband gebracht met excessieve slaperigheid overdag en episodes van plotseling intredende slaap.
Bloedvataandoeningen: Orthostatische aandoeningen kunnen gewoonlijk worden verbeterd door de dosis levodopa-benserazide te verlagen.
Maagdarmstelselaandoeningen: De bijwerkingen die kenmerkend zijn bij het begin van de behandeling kunnen meestal onder controle worden gehouden door levodopa-benserazide met wat voedsel of drank in te nemen, of door de dosis langzaam te verhogen.
Skeletspierstelsel- en bindweefselaandoeningen: ‘Restless legs’ syndroom: Het ontwikkelen van een verergering (tijdsverschuiving van symptomen van de avond/nacht naar de vroege middag en avond voordat de volgende nachtelijke dosis wordt ingenomen) is de meest voorkomende bijwerking van langdurige dopaminerge behandeling.
Onderzoeken:
Een lichte verkleuring van de urine kan optreden. Meestal krijgt de urine een roodachtig kleur die donkerder zal kleuren als men het laat staan.
Impulsbeheersingsstoornissen
Pathologisch gokken, verhoogde libido, hyperseksualiteit, dwangmatig uitgeven of kopen, brassend eten en dwangmatig eten kunnen optreden bij patiënten die worden behandeld met dopamineagonisten en/of andere dopaminerge behandelingen die levodopa bevatten, zoals Prolopa. (Zie rubriek 4.4).
Melding van vermoedelijke bijwerkingen
Het is belangrijk om na toelating van het geneesmiddel vermoedelijke bijwerkingen te melden. Op deze wijze kan de verhouding tussen voordelen en risico’s van het geneesmiddel voortdurend worden gevolgd. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg wordt verzocht alle vermoedelijke bijwerkingen te melden via het nationale meldsysteem:
België
Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten
Afdeling Vigilantie
Galileelaan 5/03 | Postbus 97 |
Website: www.eenbijwerkingmelden.be
e-mail: adr@fagg.be
7. HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN
N.V. Roche S.A., Dantestraat 75, B-1070 Brussel
8. NUMMERS VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN
- Prolopa HBS 125 capsules met verlengde afgifte, hard : BE149475
- Prolopa 125 dispergeerbare tabletten : BE182226
- Prolopa 250 tabletten : BE132492
10. DATUM VAN HERZIENING VAN DE TEKST
10/2023
PRIJZEN
CNK code | Verpakking | ATC5 code | Prijs | Af-fabriek prijs | Voorschriftplichtig | Remgeld reguliere tegemoetkoming | Remgeld verhoogde tegemoetkoming |
---|---|---|---|---|---|---|---|
0072678 | PROLOPA 250 200MG/ 50MG COMP 100 | N04BA02 | € 29,16 | - | Ja | € 7,55 | € 4,49 |
0257741 | PROLOPA HBS 100MG/25MG VERL.AFGIFTE CAPS 100 | N04BA02 | € 20,66 | - | Ja | € 5,1 | € 3,06 |
1324722 | PROLOPA 125 COMP DISP 100 | N04BA02 | € 20,66 | - | Ja | € 5,1 | € 3,06 |